Zomaar een kort bericht op cincinnati.com; een jongen van 17 wordt tijdens een wandeling geraakt door een truck en overleeft het ongeval niet. Veel lokale media nemen het bericht over, maar al snel ontdekken mensen op internet dat het bericht niet klopt.
17-jarige transgender pleegt zelfmoord
De overleden Joshua Alcorn heet namelijk al een paar jaar geen Joshua meer, maar Leelah. Al sinds haar vierde was ze in de war, en toen ze op haar veertiende voor het eerst leerde over transseksualiteit was ze ontzettend opgelucht; ze was niet gek, ze was een meisje in een jongenslichaam!
Direct vertelde ze aan haar moeder wat ze had ontdekt, en prompt werd haar moeder woedend. Leelah was immers door god gemaakt, en god maakt geen fouten. Leelah moest maar accepteren dat ze een jongen was, en stoppen met deze malle fratsen.
Christelijke therapeut
Vervolgens werd Leelah naar een christelijke therapeut gestuurd om haar te helpen met haar problemen. In therapie leerde ze dat ze het verkeerd had, dat ze egoïstisch was en tot god moest bidden voor hulp. Het enige waar Leelah voor kon bidden was de hoop dat haar ouders haar ooit zouden accepteren.
Uit de kast als homo
Omdat Leelah zelf ook wel begreep dat een transgender in een kleine gemeenschap voor verwarring, ophef en woede kan zorgen, besloot ze eerst uit de kast te hopen als homoseksueel, in de hoop dat het in de nabije toekomst makkelijker voor haar omgeving zou zijn om te accepteren dat ze transgender is.
Haar vrienden en schoolgenoten reageren eigenlijk verrassend goed op haar coming out, maar als haar ouders ontdekken dat ze aan iedereen vertelt dat ze homoseksueel is, halen ze haar van school af en verbieden haar nog langer op internet te gaan. Vader en moeder zijn namelijk van mening dat Leelah dit alleen maar deed om haar ouders voor gek te zetten.
Maandenlang wordt Leelah geïsoleerd van haar vrienden en kennissen en heeft knallende ruzie met haar ouders. Want Leelah weet dat ze niet in de war is, en zo snel mogelijk medicatie moet slikken om te beginnen met haar transitie. Als de puberteit namelijk voltooid is, is het heel erg moeilijk om typisch mannelijke uiterlijke kenmerken nog weg te krijgen.
Een ongelukkige man of een vrouw vol zelfhaat
Op haar 16e verjaardag (na 2 jaar geestelijke mishandeling) begrijpt Leelah dat haar ouders haar nooit toe zullen staan te beginnen met de transitie. Ze zal dus moeten accepteren dat ze er waarschijnlijk uit komt te zien als een man in vrouwenkleren, in plaats van als een echte vrouw.
Omdat het haar ouders is gelukt om haar te vervreemden van haar vrienden en kennissen, heeft ze niemand om mee te praten. Na nog een vol jaar van ruzie, zelfhaat en eenzaamheid besluit Leelah een paar weken na haar 17e verjaardag zelfmoord te plegen. Voor haar toekomst ziet ze namelijk maar twee opties; een compleet ongelukkige man zijn die wenst dat hij een vrouw was, of een eenzame vrouw vol zelfhaat.
Voor ze van huis weggaat om nooit meer terug te keren, plaatst ze een afscheidsbrief op Tumblr waarin ze uitlegt waarom ze deze heftige en onomkeerbare beslissing heeft genomen.
Dood met een doel
Uit haar brief blijkt dat ze niet zozeer een tot op het bot gekwetste en ongelukkige tiener is, maar dat ze met haar daad een duidelijke boodschap mee wil geven aan de wereld;
The only way I will rest in peace is if one day transgender people aren’t treated the way I was, they’re treated like humans, with valid feelings and human rights. Gender needs to be taught about in schools, the earlier the better. My death needs to mean something. My death needs to be counted in the number of transgender people who commit suicide this year. I want someone to look at that number and say “that’s fucked up” and fix it. Fix society. Please.
Helaas voor Leelah accepteren haar ouders haar wens nog steeds niet. In de lokale media, op de website van haar school en op Facebook wordt ze continu ‘Joshua’ ‘hij’ en ‘jongen’ genoemd. Ook blijven veel mensen herhalen dat haar dood een ongeluk was, terwijl haar afscheidsbrief bewijst dat dit geenszins het geval was.
Laten we hopen dat we Leelah haar laatste wens kunnen vervullen, en transgenders niet langer zo verschrikkelijk slecht behandeld worden.
Lees meer: