Ben jij een feminist? Test het hier! (Spoiler: het antwoord is ‘ja’)

Ben jij een feminist? Test het hier! (Spoiler: het antwoord is ‘ja’)

Tags:

Nonvet
Copywriter at Nonvet
Nonvet is het schrijvende alter ego van Charlotte Walscheid van Dijk. Een meisje van 30 die wat minder chique is dan haar naam, graag schrijft over de dingen en het leven en droomt over wasberen die over poëzie praten onder het genot van roze chocolademelk met slagroom.

“Ik, een feminist?”, denk je. Nee hoor. Je bent echt niet zo’n manwijf met okselhaar dat mannen haat. De betekenis van feminisme is echter niet: de beweging van behaarde masculiene vrouwen die mannen haten. Sterker, als je kijkt naar de echte betekenis van feminisme dan is de vrouw van nu keihard feminist. Maar trek je eigen conclusie en test het zelf.

femitest

Volgens Van Dale is feminisme:

1. Het streven naar een gelijkwaardige behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen, m.n. op het maatschappelijke, economische en juridische vlak en naar doorbreking van traditionele rolpatronen; 2. De groep mensen die zich voor dit streven sterk maakt, synoniem ‘vrouwenbeweging’.

Op basis van deze betekenis heb ik zes vragen geformuleerd. Je kunt antwoorden met ‘ja’ of met ‘nee’. En omdat dit een column is, vul ik de vragen aan met mijn eigen gemotiveerde antwoord. Ik ben feminist, dat verklap ik vast.

1. Wil je zelfstandig kunnen zijn?
Ja. Ik wil mezelf ontwikkelen op mijn manier. Ik wil kunnen lezen en schrijven. Ik wil toegang tot informatie, zodat ik zelf naar de wereld kan kijken, kennis kan vergaren en meningen kan vormen. Ik wil kunnen groeien, met én zonder man.

2. Ben je meer dan je uiterlijk?
Ja. Natuurlijk vind ik het belangrijk om er goed uit te zien. Maar ik ben geen object ter lust en vermaak van mannen of andere vrouwen. Ik wil gezien worden als mens. Een persoon met uiterlijk, maar met meer persoonlijkheid.

3. Wil je kunnen kiezen in het leven?
Ja. Er is niets mis met de keuze voor huisvrouw of de keuze om niet te stemmen, bijvoorbeeld. Maar ik ben blij dat ik meer keuze had dan huishoudschool, typen of trouwen. Verder ben ik blij met mijn stemrecht. Ik vraag me weleens af of stemmen zin heeft, maar ik heb in ieder geval de keuze.

4. Wil je carrière kunnen maken?
Ja. Ik hoef niet de baas te zijn van het journaal, maar ik wil wél die mogelijkheid hebben. Ik wil gelijke kansen en hetzelfde salaris als een man op eenzelfde positie. Daarnaast wil ik het samen met mijn vriend mogelijk maken dat we alle twee kunnen bereiken wat we willen. Dat betekent een (taak)verdeling waar we beiden beter van worden. Niet alleen hij.

5. Mag je van jezelf een sterke vrouw met mening zijn?
Ja. Ik heb een mening en die mag ik hebben. Ik heb ook weleens geen mening en dat mag ook. In beide gevallen mag ik daar voor staan en dat laten zien. Ik laat me niet kleineren door mensen die onzeker worden van mijn krachtige mening.

6. Ben je een vrouw?
Ja.

Bonusvraag:
Als vrouwen in Nederland ineens niet meer naar school zouden mogen, niet meer mochten werken, stemmen of spreken in het openbaar. Omdat ze vrouw zijn. Zou je daar dan tegen in opstand komen?

Overwegend ‘JA’? Gefeliciteerd, je bent een feminist!
Als vrouw willen we allemaal zelfstandig kunnen groeien en gezien worden voor wie zijn. We willen kunnen kiezen. Voor het schort of voor de promotie. En we willen allemaal gerespecteerd worden. Net als mannen. Dat maakt ons keihard feminist. Geen behaard manwijf, maar iemand die streeft naar gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Daar is niets mannelijks aan. Het woord feminien betekent tenslotte vrouwelijk. We zijn dus automatisch feminist. Dat is geen belediging, maar iets om trots op te zijn!

Overwegend ‘NEE’, maar wel vrouw? WTF is er mis met jou?
Jij wilt dus zelf niets in je leven, maar je wilt ook niet dat andere vrouwen dat wél kunnen? Voor vrouwen, dat ben je dus niet. Dát is pas mannelijk! Kijk eens tussen je benen. Ben je echt vrouw?

Of ben je man? Dan zijn er twee opties:
1. Je beantwoordde de vragen met jezelf in gedachte: Zoek hulp. Bij een feminist met een carrière als psycholoog, bijvoorbeeld.
of
2. Je beantwoordde de vragen met vrouwen in gedachte: HA-HA-HA! Wat ben jij een idioot. Een ander niet hetzelfde goede gunnen, omdat ze geboren is als vrouw. We zijn niet hetzelfde, maar wel gelijkwaardig. Of nee, wacht. Vrouwen staan inderdaad ver boven jou.

photo credit: CarbonNYC [in SF!] via photopin cc