Onder heteroseksuelen schijnt er een groter taboe te heersen over hiv dan bij mensen uit zogenoemde risicogroepen. Heteroseksuele mensen laten zich dan ook nauwelijks testen op hiv. Meestal, omdat de kans héél klein is dat zij het hebben. Klopt. Héél klein. Dus de kans is er wel. Er zijn steeds meer heteroseksuelen met hiv die het niet weten. Sowieso schijnen 8.000 tot 10.000 besmette mensen in Nederland niet te weten dat ze drager van het virus zijn.
Angst
Afgelopen week was het ‘Europese hiv-testweek’. Ik had er nog nooit van gehoord. Wel van Wereld Aids dag natuurlijk, op 1 december. Afgelopen week werden, net als komende week, gratis sneltesten aangeboden. Een hiv sneltest is makkelijker en sneller dan een reguliere test via de huisarts. Daar moet je met een verwijsbrief naar een bloedprik afdeling waar ze een buisje vol vullen, dat in een laboratorium wordt onderzocht. Daarna moet je ongeveer een week tot tien dagen wachten. En iedereen die ik ken die zo’n hiv test heeft gedaan, schijt die week dagelijks van angst in zijn of haar broek, of schijt helemaal niet meer, omdat er van angst niet meer gegeten wordt.
Angst is een slechte raadgever. En zoals ik in mijn vorige artikel (kun je van het woord artikel een link maken naar mijn vorige artikel?) al meldde, zoeken op symptomen ook. Mensen die voor de zekerheid een hiv test doen, gaan vaak even één en ander opzoeken, voor het geval dat. Ook ik. En nu kan ik melden, vrijwel iedereen heeft tijdens het zoeken naar informatie wel wat symptomen van hiv. Daarom maakt het ook zo angstig. Ik vroeg mijn huisarts eens om een hiv test, gewoon, voor de zekerheid. Hij vond het niet nodig, want ik behoorde niet tot een risicogroep. Ik vond dat onzin. Ieder onveilig contact is een risico. Hoe klein dan ook.
Hiv en lang leven
Als je hiv hebt ga je niet binnen een jaar dood. Sterker nog, je kan er heel lang en ook gelukkig mee leven. Soms is heftige medicatie niet eens nodig en iemand met hiv kan ook nog gewoon seks hebben. We moeten met z’n allen dus eens heel snel af van het hiv taboe. Hiv is een chronische ziekte. Geen dodelijke ziekte, zolang je het niet verwaarloost, zodat het de kans niet krijgt om Aids te worden.
Maar dan moet je dus wel weten of je wel of niet drager bent van het virus. Je kan dus als heteroseksuele man of vrouw blakend van gezondheid door het leven huppelen, maar het virus toch onder de leden hebben. En nu zeg ik niet dat alle heteroseksuelen waarschijnlijk hiv hebben, maar ondanks dat de kans extreem klein is, minimaal zelfs waarschijnlijk, vind ik niet dat testen overbodig gevonden moeten worden door en voor heteroseksuelen. Want testen is nooit overbodig.
Ik deed de hiv sneltest. En dat gaat zo
Ik las over de gratis hiv sneltest die deze weken aangeboden wordt, en besloot me gewoon eens aan te melden bij een deelnemend ziekenhuis. Ik kreeg een nummer, want het is volledig anoniem. Voor mij hoeft het niet per se anoniem, want nummer 54 vond ik persoonlijk minder leuk dan mijn naam. En ik vind testen op hiv niet gênant enzo.
Ik was te vroeg en in de wachtruimte zaten twee vrouwen tegenover mij. Geen junks om te zien. En prostituees worden vaak al routinematig getest, dus ik schat in dat deze twee dames, net als ik, gewoon zeker wilden zijn van hun zaak. En iedereen heeft het wel eens, dom dom dom, zonder condoom gedaan, dus tsja, risico. Nummer 52 mocht naar binnen.
Mijn zenuwen klopten, net als mijn hart, in mijn keel. Wat als zij het niet hebben en ik wel? Als je positief test, wordt er nog een extra test gedaan, waarbij ze bloed uit je arm tappen en het alsnog naar het lab gaat, om te zien of het echt klopt. Bij een negatieve uitslag, die dus goed is, ik blijf het raar verzonnen vinden, is het ook echt negatief. Of je moet stiekem een laatste onveilig contact van de afgelopen paar maanden verzwegen hebben. Ook krijg je direct opvang en begeleiding. Ik had me in de wachttijd zo op internet in zitten lezen, dat mijn paniek met de minuut groeide.
Nummer 52 en 53 hadden geen hiv. Toen moest ik. De hiv mevrouw was bijzonder aardig en pakte gelijk een heel leuk roze naaldje uit een mandje dat vol lag met die leuke roze plastic dingetjes. Ze pakte mijn vinger, prikte er een klein prikje in en ving wat druppeltjes bloed op in een ieniemienie rietje. Dat rietje liet ze leegdruppen op een test stripje dat ze midden op de tafel legde. Het grote wachten was begonnen. Ik vroeg of er nu veel mensen de gratis sneltest kwamen doen. Het viel tegen, die dag maar zestien. Dat verbaasde mij dus enorm! En haar ook.
Ze vertelde dat mensen uit risicogroepen zich meestal al wel laten testen, eens of vaker per jaar. Heteroseksuelen niet. En dat was volgens haar geen goed teken. Zij laten zich te weinig testen, mede ook door de huisartsen die, net als die van mij, afgaan op iets dat zij niet eens zeker kunnen weten.
Ook vertelde ze over een heteroseksuele vrouw van halverwege de veertig die uiteindelijk na jaren van enkele vage en onschuldige klachtjes toch maar eens getest werd op hiv. Te laat. Zij had inmiddels Aids. Een gewone huis- tuin- en keukenvrouw. Zonder vreemde seksuele uitspattingen in haar geschiedenis. Ze had wel eens ‘gewoon onschuldig’ onveilig contact gehad. Zoals iedereen dat wel eens heeft.
Laat je testen. Deze week nog snel en gratis
De kans op hiv besmetting is dus weliswaar klein bij heteroseksueel contact, maar de kans bestaat altijd. Deze week, in de week van Wereld Aids dag, zijn er in Nederland verschillende ziekenhuizen en instanties die gratis hiv sneltesten aanbieden. Bij de meeste moet je van te voren even bellen en krijg je een nummer. Maar er zijn ook inloop testmogelijkheden.
Heb jij, homoseksueel, biseksueel of heteroseksueel, de afgelopen jaren onveilig gevreeën, laat je voor de zekerheid dan even testen. Want, als je toch zeker weet dat je het niet hebt, wat is er dan eng aan? En als je bij de groep hoort die niet durft te testen, want ‘wat nou als..’, zet je dan even over je angst heen, die 15 minuten stress zijn minder erg dan een paar keer per jaar enorme paniek in je hoofd om waarschijnlijk niks, of dat je jezelf over een paar jaar voor je kop slaat, omdat je nu te bang bent om het even na te laten kijken.
Ik ben een enorme angsthaas, maar als ík het kan en durf, durf jij het zeker. Het kwartier was zo voorbij en de hiv prik mevrouw liet me zien dat alles in orde was. Negatief. Dat is dus positief. Ik vind het fantastisch dat ziekenhuizen deze mogelijkheid bieden rond Wereld Aids dag. Daarom roep ik dan ook iedereen die in welke mate dan ook risico heeft gelopen op er aan deel te nemen. Kijk even op internet en maak in de week van 1 december nog een afspraak voor zo’n gratis snelle test. Want, better safe than sorry.
Groet, nummer 54.
photo credit: Doug McIntosh via photopin cc