Elke paar maanden duiken ze weer op: Facebook-kettingbrieven. De meest recente begon als volgt: “Mag ik jullie vragen om iets voor me te doen: Ik blijf graag privé vrienden met jullie. …” Laat ik voor eens en voor altijd duidelijk maken: je bepaalt zelf wie jouw updates kunnen zien. Echt waar.
De bovenstaande hoax is gauw de kop in gedrukt door het verspreiden van nuttige links zoals deze. Maar er zal geheid weer nieuwe onzin verspreid worden. Door mensen die niet goed snappen hoe Facebook in elkaar zit. En dat is ook niet zo gek, want het is best ingewikkeld. Daarom leg ik het je nu uit:
1. Als je iets op Facebook zet, bepaal je zelf wie het kan zien. Dat doe je door rechtsonder in het statusveld te kiezen voor openbaar (een wereldbolletje), alleen vrienden (twee hoofdjes), vrienden van vrienden (meer hoofdjes), of nog iets anders (een radartje). Hier kun je zelfs specifieke mensen uitsluiten; als je een surprise party wilt organiseren bijvoorbeeld.
Let wel op: als je iemand tagt in je status (bij ‘Met wie ben je’ of via het apenstaartje) dan kunnen vrienden van deze persoon ook je update zien. Als je dus een foto van een afdelingsuitje tagt met de namen van al je collega’s dan zien een heleboel mensen die foto.
Nog een aandachtspuntje: voor reacties op een foto of status gelden dezelfde instellingen als voor die foto of status zelf. Dus reacties op openbare foto’s zijn ook openbaar.
2. Als je een foto of status van iemand anders deelt dan blijft de originele zichtbaarheid behouden. Dus als ik een foto van J. op Facebook zet, alleen zichtbaar voor mijn vrienden, en mijn schoonmoeder deelt die dan kunnen nog steeds alleen mijn vrienden hem zien. Alleen onze gezamenlijke vrienden krijgen dan de melding: “M. heeft een foto van Suzan gedeeld”.
Een uitzondering zijn links naar dingen die openbaar op internet staan. Dus als ik een link naar een Youtube-filmpje of een huis op Funda plaats en ik zet hem op ‘alleen vrienden’ dan kunnen mijn vrienden de link delen naar iedereen die ze willen – het staat immers open op internet.
Tot nu toe alles duidelijk toch? Let dan op, want nu wordt het tricky.
3. Facebook verandert wel eens wat aan de privacyinstellingen. Het is dus wel handig om af en toe te controleren hoe je alles hebt ingesteld. Een slimme manier om dit te doen is naar je profiel gaan (klik op je eigen naam), rechtsbovenaan naast het radartje op het pijltje te klikken en te kiezen voor “Weergeven als…”. Je krijgt dan je openbare profiel te zien, dus datgene wat iemand ziet die geen vriend van je is en ook geen vriend van een vriend. Zie je hier dingen die je niet wil delen met de wereld, pas de instellingen dan aan. Ik heb bijvoorbeeld ingesteld dat alleen ik kan zien wie mijn vrienden zijn – en mijn vrienden alleen gezamenlijke vrienden.
4. Standaard staan sommige onderdelen van je profiel openbaar. Je profielfoto bijvoorbeeld, of de mogelijkheid om een bericht te sturen. Bedenk zelf wat je openbaar wil hebben. Klik rechts bovenaan in Facebook op het pijltje en kies voor ‘Privacyinstellingen’. Hier kun je van allerlei onderdelen instellen wie ze kan zien. Mijn advies: kies ‘Vrienden’ als standaardprivacy. Je kunt bij ‘Tijdlijn en taggen’ er zelfs voor kiezen om eerst goedkeuring te verlenen als iemand je in een foto tagt.
5. Mijn laatste tip gaat over advertenties. Misschien heb je ook gezien dat je de laatste tijd reclame in je tijdlijn krijgt voor bedrijven die ooit geliked zijn door vrienden. Ik krijg bijvoorbeeld reclame voor Dell, Kruidvat en zelfs de VVD omdat ik vrienden heb die deze organisaties leuk vinden. Je kunt voorkomen dat jouw naam misbruikt wordt bij een merk: ga naar je Privacyinstellingen, klik op “Instellingen bewerken” bij Advertenties, apps en websites, klik dan op “Instellingen bewerken” bij Advertenties en klik op “Instellingen voor netwerkadvertenties bewerken”. Achter “Mijn sociale acties koppelen aan advertenties voor” kies je “Niemand”. Klaar!
Het is natuurlijk niet voor niets dat deze optie zo verstopt zit.
Als je dit allemaal goed in de gaten houdt, dan hoef je niet bang te zijn dat je privacygevoelige informatie het internet over gaat. Vind je dit allemaal te ingewikkeld en wil je helemaal zeker zijn, zet dan gewoon niets op Facebook dat niet de hele wereld mag weten.