5 dingen die je nooit moet zeggen tegen een zwangere vrouw

5 dingen die je nooit moet zeggen tegen een zwangere vrouw

Tags:

Hoe om te gaan met zwangere vrouwen – er zijn vast mannen die daar een heel boek over kunnen schrijven. Ik houd het bij vijf tips: wat moet je zeker níet zeggen tegen een zwangere (of vermoedelijk zwangere) vrouw.

houjemond

1. De klassieker: “Hé, ben je zwanger?!”
Ik geef toe, nu ik voor de tweede keer zwanger ben, is mijn buik gigantisch snel aan het groeien. Dus ja, ik heb een buikje. Maar het is zóóó gevaarlijk om deze vraag te stellen aan een vrouw met een buikje. Iedereen die wel eens een ontkennend antwoord heeft gekregen weet hoe gênant het is, voor jou en voor de niet-zwangere vrouw. Niet doen dus, gewoon afwachten tot ze zelf met het nieuws komt.

2. De afgeleide daarvan: “Ja, ik had het al gezien maar ik durfde het niet te vragen!”
Oké, bij deze is het erg afhankelijk wie het zegt: een goede vriendin is geen enkel probleem, zelfs wel attent. Maar van je mannelijke collega’s hoor je liever niet dat ze al zaten te speculeren waar je buikje en toegenomen boezem vandaan zouden zijn gekomen. Dus als je de zwangere vrouw niet goed kent: niet doen.

3. “Willen jullie weten wat het wordt?”
Voor de meeste zwangere vrouwen is het geslacht van haar ongeboren kind volstrekt onbelangrijk. Ja, praktisch om te weten misschien, voor de naamkeuze bijvoorbeeld. Maar de 20-weken-echo, het moment dat de echoscopiste het geslacht van de foetus kan zien, is een medische screening, die best wel spannend is. Tijdens die controle kun je te horen krijgen dat je kind een ernstige aangeboren afwijking heeft. Ik antwoord dan ook meestal: “Het wordt een baby, en we hopen een gezonde baby”.

En bovendien, de vraag wat het ‘wordt’ is technisch onjuist in deze context: op het moment dat de vraag gesteld wordt, heeft het embryo al een geslacht, dus het ‘wordt’ niets, het ‘is’ al een jongens- of meisjesbaby. Niets over het geslacht zeggen dus. Hooguit kun je verderop in de zwangerschap een keer vragen: “weten jullie het geslacht eigenlijk?”, als je heel nieuwsgierig bent.

4. “O, dat is niet zo handig gepland!”
Dit roepen mensen soms als je vertelt dat je uitgerekende datum Sinterklaas is, of Nieuwjaarsdag, of je een week voor je eigen verjaardag, of midden in de zomervakantie, of in de periode van het jaarlijkse weekend weg met vrienden. Uiteraard is dit bedoeld als grapje, maar iemand die weet hoe ontzettend slecht een gewenste zwangerschap zich laat plannen, zal dit grapje nooit maken. Niet zeggen dus. Gewoon blij zijn voor de zwangere vrouw dat ze zwanger is.

5. “Het zijn de hormonen zeker.”
Dat wil je niet horen als je ongesteld bent, en ook niet als je zwanger bent. Dat je hormonen opspelen is onvermijdelijk, maar bij voorkeur herinnert niemand je daaraan. Echt niemand, ook je eigen partner niet. Gewoon meeleven dus, en begrijpend knikken als de zwangere vrouw zich opwindt over (in jouw ogen) onzinnige zaken.

photo credit: Rob Gallop via photopin cc