Boekrecensie: De rode loper – Thomas Rosenboom

Boekrecensie: De rode loper – Thomas Rosenboom

Tags:

derodeloperSommige mensen hebben het twijfelachtige talent om wel te leven, maar niet te bewegen. Lou Baljon is zo’n iemand. Zo imposant als zijn postuur is, zo nietig zijn zijn ambities en dromen. Zijn vriend Eddie heeft daarentegen wel grootse dromen maar beseft dat je in je leven niet altijd krijgt wat je wilt.

Eddie en Lou hebben beiden geen vrienden op de middelbare school. Tot ze elkaar ontmoeten op de laatste examendag en ontdekken dat ze iets gemeen hebben. Hun schoolgenoten gaan allemaal studeren, maar Lou en Eddie hebben andere ambities; ze willen allebei een uitkering.

Niet omdat ze lui zijn, integendeel, maar door in de bijstand te gaan, kunnen ze hun dromen verwezenlijken. Lou wordt roadie bij de Arnhemse band Shout en Eddie gaat bij zijn vriendin op kamers in Zevenaar en wil journalist worden.

Eddie wordt inderdaad journalist. Sterker nog, hij wordt zelfs hoofdredacteur voor het plaatselijke sufferdje. Niet de grote journalist die hij had gehoopt, maar dit is goed genoeg. Zelf vergelijkt hij het leven graag met zijn dertiende verjaardag; hij wilde heel graag een gitaar en op gitaarles, maar hij kreeg een ukelele.

Zelfs een mooie ukelele is geen gitaar. Eddie is niet echt gelukkig, maar hij legt zich er bij neer. Hij verdient geld, is getrouwd met Riet en woont in Zevenaar, waar haast iedereen getrouwd is en werkt voor zijn geld.

Eens in de zoveel tijd zoekt hij Lou op, die inderdaad als roadie aan de slag is gegaan bij Shout. Hij neukt met groupies, zit altijd in de repetitieruimte en is min of meer een beroemdheid in Arnhem, omdat de opbouw van het podium deel uit is gaan maken van de show van Shout.

Helaas blijft Shout veelbelovend en wordt de band nooit een belofte. Het aantal optredens neemt af, net als de groupies. De bandleden gaan uit de bijstand, trouwen en gaan aan het werk.

Omdat Lou nooit echt stil staat bij wat hij moet in zijn leven, loopt hij vast. Het enige wat hij kan, is roadie zijn. En zelfs dat kan niet meer, want hij gaat door zijn rug en zal de rest van zijn leven mank blijven lopen.

Op aanraden van Eddie verhuist Lou naar Zevenaar, gaat aan het werk als trouwfotograaf (zwart natuurlijk, anders moet ‘ie de bijstand uit) en begint een opnamestudio. Eddie en zijn vrouw Riet doen er alles aan om de studio tot een succes te maken en Lou te helpen, maar ook dit komt niet echt van de grond.

Even lijkt het alsof Lou voor altijd alleen en werkeloos zal blijven, tot Eddie hem op een nieuw idee brengt, met grootse gevolgen.

Vaak zijn hoofdpersonen in romans interessant. Lou Baljon niet. Het is een vrij saaie man, en het leven overkomt hem. Het lijkt dan ook een verzoeking om een roman over hem te lezen, maar dat is geenszins waar.

Thomas Rosenboom heeft zichzelf allang al bewezen als geweldige schrijver en met ‘De rode loper’ doet hij nog even een schepje bovenop zijn vakmanschap.

Verwacht geen compleet uitgediepte driedimensionale karakters, ingewikkelde situaties en spannende plotwendingen, maar een stilistisch hoogstandje over een simpele man. Vol met kleine, gewone avonturen en heerlijke humor. Veel passages heb ik met een grote grijns op mijn gezicht gelezen.

Lou zoekt eigenlijk maar een ding en dat is liefde. Alleen komt hij daar pas vrij laat achter en weet hij niet wat hij moet doen. Net zoals veel mensen niet weten wat ze moeten doen en onopgemerkt stil blijven staan.

In deze roman zit dan ook een prachtige boodschap verstopt, die elke lezer anders zal interpreteren. En lees je over de boodschap heen? Dan heb je in elk geval een prachtige roman gelezen met een verhaal dat beklijft.