Vincent van Gogh blijft tot de verbeelding spreken. Zijn leven was kort, maar intens en hij heeft prachtige schilderijen achtergelaten. Er zijn al -tig biografieën over de beste man verschenen en nu heeft Barbara Stok op verzoek van haar uitgever, het Van Gogh Museum en het Mondriaanfonds een stripboek over Vincent gemaakt.
‘Vincent’ is geen uitgebreide biografie. Stok heeft ervoor gekozen om haar boek te laten draaien om de periode die Vincent in Zuid-Frankrijk doorbracht. Hij droomt ervan om een kunstenaarshuis op te richten, waar hij samen met andere kunstenaars de mooiste werken maakt.
Hij nodigt zijn vriend Gauguin uit voor een verblijf in zijn huis in Arles, en zijn droom lijkt haast waar te worden. Lijkt, want Vincent heeft last van vreemde aanvallen en Gauguin kijkt heel anders tegen het schildersvak aan dan van Gogh. Gauguin vertrekt, Vincent krijgt weer een aanval, snijdt zijn oor af en laat zich opnemen in een inrichting in Saint-Rémy en wordt uiteraard nog altijd gesteund door zijn broer Theo.
Barbara Stok heeft een compleet andere stijl dan Vincent van Gogh en heeft gelukkig nergens geprobeerd hem na te doen. ‘Vincent’ is eender aan haar eerdere werk, zoals ‘Dan maak je maar zin’ en ‘Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven’. Het zal dan ook geen verrassing zijn, dat ‘haar’ Vincent op zoek gaat naar zingeving.
Vincent loopt over van hartstocht, niet alleen voor kunst, maar voor het leven in het algemeen. Leven ís kunst. Dingen die voor andere mensen gewoontjes zijn, zijn voor Vincent prachtig. Van de sterrenhemel tot het weidse uitzicht net buiten Arles, Vincent ziet niet alleen de schoonheid, maar probeert het ook te vangen in zijn doeken.
Juist die strijd is door Stok geweldig in beeld gebracht. Ze werkt met kleur, véél kleur. Alleen al daarom is ‘Vincent’ prachtig om doorheen te bladeren, zonder één letter te lezen, spat het verhaal van de pagina’s af.
Bijzonder knap is de wijze waarop ze tekent en kleurt in de panelen waarop Vincent weer een van zijn aanvallen heeft. Nog meer kleur, kleine priegellijntjes, veel stipjes en kronkels, beweging, verwarring; haar tekeningen zijn haast psychedelisch.
Allicht daarom spreekt dit verhaal over Van Gogh meer tot de verbeelding dan eerdere biografieën en zijn briefwisselingen met zijn broer. Stok gebruikt natuurlijk ook de wereldberoemde brieven, maar tegelijkertijd geeft ze hem een gezicht, een karakter. Ze laat hem nadenken en praten over de dingen waar hij niet over schrijft in zijn brieven. En als je bij de laatste paar pagina’s aan bent gekomen, is tekst overbodig en zeggen de beelden alles.
‘Vincent’ van Barbara Stok krijgt vier van de maximaal vijf roze kogels.
Wil jij ‘Vincent’ lezen? Je kunt het boek via deze link bij Bol.com bestellen!