De perfecte Nederlandse vrouw, tegen de Marokkaanse

De perfecte Nederlandse vrouw, tegen de Marokkaanse

Tags:

Afgelopen zaterdag is mijn column “Het Marokkaanse vrouwenprobleem” online verschenen. Op dit moment word ik vooral neergezet als een kutwijf met superioriteitsgevoel ten opzichte van de Marokkaanse vrouw. Waarvoor dank.

Een aantal vrouwen in Nederland, Marokkaans en niet-Marokkaans, waren gepikeerd of voelden zich persoonlijk aangesproken door mijn uitingen en dat is logisch, als eerste reactie, maar jammer ook. Jammer, omdat ze niet zo heel goed gelezen hebben.

ogen

Dus, nog een keertje. Ik stel de volgende vragen: Wat is dat toch met Marokkaanse mannen ten opzichte van Marokkaanse vrouwen? Of misschien wel: wat is het probleem dat Marokkaanse vrouwen voor Marokkaanse mannen creëren? Als dit het standaard profiel is van de Marokkaanse vrouw, hoe komt het dan dat de reactie van de man hierop uitblijft? Zouden de Marokkaanse mannen met hun goedkeurende opmerkingen over de Europese vrouw denken dat die man daardoor meer kans heeft om te domineren, of zien en waarderen zij de gelijkheid binnen de relatie?

Of ik me superieur voel ten opzichte van de Marokkaanse vrouw? Nee, totaal niet, geen sprake van. Ik heb Marokkaanse vriendinnen, ik werk samen met Marokkaanse vrouwen die ik waardeer. Ze hadden net zo goed Bulgaars, Tunesisch of Frans kunnen zijn, ik oordeel niet op basis van afkomst of geloof. Het is niet mijn waardering voor de ander waaraan het ontbreekt. Ik bewonder juist vaak hun zelfstandigheid en hun wil iets te bereiken, wat lijnrecht staat tegenover de westerse interpretatie van de positie van de vrouw binnen de islamitische samenleving.

Zoveel verschillen zijn er uiteindelijk niet tussen vrouwen uit verschillende culturen: lieverdjes en zonnetjes heb je overal, zo ook trollen en bitches en mengelmoesjes van dit alles.

Wat ik doe, is mijn ervaringen op een rijtje zetten aangaande Marokkanen, omdat ik nou eenmaal per toeval een Marokkaan tegen ben gekomen een aantal jaren geleden en ik me daardoor nu onder de Marokkanen begeef en niet onder Italianen, Polen of Chinezen.

Ik probeer een verschijnsel te verklaren en te begrijpen. Het zit nou eenmaal in de natuur van de mens zich met anderen te vergelijken en een vergelijking tussen verschillende culturen op basis van het hoe en waarom, vind ik razend interessant. Ik wil graag begrijpen waarom de Marokkaanse man de Marokkaanse vrouw afvalt.

Als de vrouw met haar gedrag de genoemde opmerkingen van de man weet te voeden, dan lijkt er ergens toch iets spaak te lopen tussen de Marokkaanse man en vrouw in Marokko, want laten we wel wezen, ik praat niet over álle Marokkaanse vrouwen op de wereld.

Kan iemand mij een verklaring geven voor dit soort uitingen? Me uitleggen hoe ik dit fenomeen het beste kan interpreteren?
Mijn eigen verklaring, gebaseerd op wat ik zelf hoor, zie en ervaar, zonder het aan te dikken, is het zichtbaar manipulerende gedrag van de vrouwen hier binnen het huwelijk en gezinsleven.

Een ander fenomeen dat ik al opmerkte en hier naar mijn mening mee in verband staat, is de rol van de Marokkaanse moeder: Jonge mannen die de vrouw zoeken waarmee ze hun leven willen delen, maar die van hun moeder geen goedkeuring krijgen. Een familie met roots in Fès, wil dat de zoon met een “Fessie” trouwt; komt Zoon vervolgens aanzetten met een sympathieke Fessie, is ze niet mooi genoeg volgens moeders.

Een andere zoon zegt: “Ik heb eindelijk een meisje gevonden waar ik het goed mee kan vinden, zonder kronkel in d’r kop, die zich niets aantrekt van wat anderen van haar denken en niet van me vraagt haar te overladen met cadeaus. Maar mijn moeder vindt haar huid te donker en ze is te klein, ook heeft ze een niertransplantatie ondergaan, mijn moeder vindt het teveel risico.”
De vrouw lijkt erg veel waarde te hechten aan de wijze waarop haar zoon zich zal profileren met zijn (toekomstige) vrouw. Dat is nog begrijpelijk en is internationaal. Wel lijkt de bemoeienis van de Marokkaanse moeder me ietwat excessief, wil ze echt het beste voor haar zoon?

Zelfs Marokkaanse vrouwen hebben mij gewaarschuwd voor Marokkaanse vrouwen. Ze maken zichzelf blijkbaar graag populair onder de medemens. Ik vraag nergens om, deze (adviserende) opmerkingen worden gemaakt:
“Praat niet over je privéleven met de vrouwen hier, ze zullen het, als ze kunnen, tegen je gaan gebruiken.”
“Ben je opgewassen tegen achterbaks gedrag achter je rug om, want dat is hier geen uitzondering.” (Tijdens een sollicitatiegesprek!)
“Ik heb maar erg weinig vriendinnen, want ik voel me niet op mijn gemak bij andere Marokkaanse vrouwen.”

Wáárom hoor ik deze opmerkingen van de Marokkaanse man en zelfs de Marokkaanse vrouw? Meshekil meshekil, waarom?

photo credit: Ranoush. via photopin cc

  • Linda

    Uit onderzoek is gebleken dat de Marokkaanse man het onbetrouwbaarste is