Diversiteit in Hollywood: haast alleen witte mannen genomineerd voor Oscars

Diversiteit in Hollywood: haast alleen witte mannen genomineerd voor Oscars

Tags:

Ook al is Selma, de film over Martin Luther King jr., genomineerd, de Oscars zijn dit jaar witter dan ooit. Alle nominaties voor best actress en best actor zijn wit. Ook opvallend; alle genomineerde scriptschrijvers en regisseurs zijn witte mannen. Zijn witte mannen gewoon beter in het maken van films? Of is er meer aan de hand?

selma

Vlak na de bekendmaking van de nominaties, was op Twitter de hashtag #OscarsSoWhite trending, waarin mensen snedige grappen maakten over het gebrek aan diversiteit.

Maar als je bekijkt wie nou precies al de nominaties uitdeelt, wordt het gebrek aan diversiteit des te schrijnender. Alleen leden van de prestigieuze Academy mogen stemmen, en de leden van the Academy bestaat voornamelijk uit witte mannen van gemiddeld 63 jaar oud… 

Vreemd, want de Verenigde Staten is nog meer dan Nederland een multiculturele samenleving. Miljoenen mensen van alle kleuren en leeftijden gaan dagelijks naar de film, maar de belangrijkste prijzen worden uitgereikt door oude witte mannen. Nu zijn The Oscars ook geen publieksprijs, maar hoe relevant zijn deze prijzen als het een wit feestje voor kalende mannen is?

Lees hier meer feiten over de achtergrond van de Oscars en waarom deze nominaties zo bizar zijn.

Lees ook: To get nominated for an Oscar, it’s still best to be a mediocre movie about a white guy