Drie feiten en fabels over WhatsApp die je moet weten

Drie feiten en fabels over WhatsApp die je moet weten

Tags:

whatsappHet lijkt de uitvinding van de eeuw; WhatsApp. Geen kwartje meer hoeven betalen voor een SMS, maar gewoon lekker de hele dag gratis berichtjes sturen naar wie je maar wil. Helaas verschijnen er ook op WhatsApp kettingberichten en vage boodschappen en gaan er de meest vreemde geruchten rond. Daarom leg ik je in dit artikel uit wat jij als gebruiker móet weten over WhatsApp, door middel van drie feiten en fabels.

1. Vanaf eind januari kost WhatsApp geld. Behalve als je een kettingbericht doorstuurt naar een x aantal contacten, dan blijft het voor jou gratis.

Er circuleert al maanden een kettingbericht op WhatsApp. In slecht Nederlands wordt uitgelegd dat je moet gaan betalen, of anders al je contacten kwijt raakt en vervolgens niet meer kunt WhatsAppen. Maar! Als je dat bericht doorstuurt, dán hou je je contacten, én blijft WhatsApp gratis voor jou. Je krijgt dan een blauw pictogram voor je naam, zodat het duidelijk is dat jij niet hoeft te betalen.

Dit is meer dan een fabel, dit is een aperte leugen, een heel domme hoax.

– Je kunt je contacten niet kwijt raken, die staan in je telefoon opgeslagen, niet op de server van WhatsApp.

– WhatsApp houdt echt niet bij naar hoeveel mensen je een flutbericht doorstuurt, dus krijg je ook geen blauw pictogram.

– WhatsApp is niet echt gratis en is dat ook nooit geweest, zie het volgende punt.

2. WhatsApp is gratis

Dit is een feit én een fabel.

– iPhone gebruikers betalen eenmalig 99 dollarcent om de app te downloaden

– Gebruikers met andere toestellen kunnen de app gratis downloaden en een jaar gebruiken en krijgen daarna de optie om een abonnement van 99 dollarcent te kopen. Negeer je deze optie? Dan kun je WhatsApp gratis blijven gebruiken. Vaak is het zelfs zo dat je pas na twee jaar de optie krijgt aangeboden om te betalen. En als je deze optie krijgt, stuurt WhatsApp deze naar je toe met een duidelijke melding en niet via een vaag kettingbericht.

En laten we eerlijk zijn, die 99 dollarcent is natuurlijk geen geld. WhatsApp is en blijft hoe dan ook goedkoper dan SMS.

Toch is WhatsApp niet helemaal gratis, de berichten worden namelijk via internet verstuurd en daar vraagt je mobiele provider toch écht geld voor. Let dus ook goed op in het buitenland, dat je WhatsApp zo instelt dat je niet continu online bent, maar bijvoorbeeld alleen op wifi.

3. Als er twee groene vinkjes staan, betekent dit dat het bericht is gelezen door de ontvanger.

Fabel.

Een groen vinkje betekent dat je bericht correct verstuurd is via de servers van WhatsApp. Twee groene vinkjes betekent dat het bericht correct is afgeleverd op de telefoon van de ontvanger.

De vinkjes zeggen dus absoluut niet of een bericht wel of niet is gelezen. Als een bericht niet verzonden is, dan krijg je een rood kruisje in beeld en kun je proberen je bericht opnieuw te versturen.

Update november 2014

Inmiddels heeft WhatsApp de veelbesproken blauwe vinkjes gelanceerd. Een vinkje betekent dat het bericht correct verzonden is, twee vinkjes betekent dat het bericht correct ontvangen is, en twee blauwe vinkjes geven aan dat het bericht door de ontvanger is gelezen.

Het fijnste aan WhatsApp is hun duidelijke communicatie. Alle bovenstaande informatie staat ook gewoon op hun website. Dus mocht je een kettingbericht krijgen of vreemde geruchten horen, surf dan gewoon naar www.whatsapp.com en pluis zelf even uit of het waar is, zonder in paniek onnodige geruchten te verspreiden.

photo credit: micurs via photopin cc