Een selfieverbod op het strand. Terecht of onzin?

Een selfieverbod op het strand. Terecht of onzin?

Tags:

Je hoeft maar op Social Media te kijken en ze vliegen je om de oren. Vakantie selfies. Vanaf het strand, een boot, een strandlaken, een lokale markt, je kunt het zo zonnig niet bedenken, of het staat op Facebook, Instagram en Twitter. Op een deel van een Frans strand hebben ze hier genoeg van. Gevolg? Een selfieverbod.

selfiestrand

Selfie op vakantie
Iedereen maakt in zijn of haar leven wel een selfie. En op vakantie net iets meer. Sommige mensen zien dit als opschepperij. Al is het naar mijn mening vaak onschuldig bedoeld en zit er dus geen kwaad achter. Wat ik wel bijzonder vind, is wanneer mensen tijdens hun vakantie heel véél foto’s met bijschriften plaatsen. Van de tocht over de kiezelstenen naar de beste plek op het strand tot het vieze afvoerputje bij de lokale pizzaboer om de hoek. Vergeten zij dan niet te genieten, in plaats van ‘de kijker’ op de hoogte te houden van iedere stap die zij zetten?

Maar het zijn vooral de ‘geniet foto’s’ waar veel mensen kritiek op blijken te hebben. De ‘net alsof doen dat je het ene wolkje op een dag tussen twee vingers beetpakt’ foto, blote voeten in het zand foto’s en vergeet vooral de knakworstbenen foto (gebruinde bovenbenen tot de knie, die als twee knakworsten in de lucht steken) niet, die vorig jaar een hit waren.

Jaloers
Volgens velen plaatsen mensen vakantie selfies op social media om anderen jaloers te maken. Zij zien het niet als gezellig digitaal fotoboek, maar ècht als opschepperij. In Amerika en Engeland noemen ze het dan ook niet voor niets ‘braggies’. Oftewel, ‘opschep-selfies’. Er zijn zelfs mensen die lijden onder het zien van alle gelukzalige foto’s. Al geloof ik niet dat dit de opzet is van álle mensen die een vakantie selfie plaatsen.

Toch vinden ze op de chique Garoupe stranden in Frankrijk dat het zo niet langer kan. Al dat geposeer voor de eigen camera en het direct online posten van de foto’s, om ‘vrienden’ te laten zien hoe fijn je het wel niet hebt. Op die stranden vindt men dat er weer ouderwets genoten moet worden van de vakantie en het mooie strand. Quality time doorbrengen met vrienden en familie, in plaats van keer op keer proberen dat leukste kiekje te maken voor op internet. En vergeet de tijd van de bewerking, het onderschrift en het extra filter niet.

Verbod
Daarom is er nu op een deel van de stranden een ‘selfieverbod’ ingesteld. Een zone op het strand waar je geen foto’s mag nemen om mee op te scheppen naar je digitale vrienden. Een deel waar je geniet van je vakantie en het moment, in plaats van níet ten volste genieten, omdat de sociale media je in de greep heeft.

Er schijnt zelfs een politie-achtige dienst te surveilleren, om de mensen die toch stiekem een braggie of selfie proberen te maken het strand af te donderen.

Goed of slecht?
Niet iedereen zal naar dat strand gaan, dat lijkt me duidelijk. Toch lijkt het mij wel een aantrekkelijk deel van het strand. Geen mensen om je heen die met hun telefoons in de weer zijn. Geen vrienden die het aantal ‘likes’ checken, terwijl er zoveel ander leuks op het strand te doen is. In mijn ogen dus best een goed initiatief.

En het baalmoment, wanneer je van iemand hoort dat je haar zo mooi glanzend in de zon waait en de schaduw op het strand echt een fantastisch prachtige foto zou zijn, daar gaat je leuke selfie voor op Facebook, dáár kom je vast wel weer snel overheen…