Het moederschap combineren met een carrière: het kan!

Het moederschap combineren met een carrière: het kan!

Tags:

“Hoeveel uur werk je?” vraagt de verloskundige. “32,” antwoord ik. “O dat is wel veel ja!” zegt ze. Ik knik schaapachtig. Vier dagen veel? Of juist weinig? Het hangt er maar net van af welke pet ik op heb: die van moeder, of die van collega.

werkenprima

4 dagen werken? Is dat niet een beetje veel met kleine kinderen?

Nee hoor. Want:

– Een dag minder werken zou een stuk stressvoller zijn. Want dan moet alles wat ik moet en wil in drie dagen passen, en vier is soms al een uitdaging.

– Drie dagen per week doet mijn peuter op het kinderdagverblijf mee met activiteiten die ik thuis nooit met hem zou ondernemen. Met verf spuiten op een groot vel papier, een doktersjas beschilderen, schatzoeken in de zandbak, een zelfportret tekenen, een pop onderzoeken met een stethoscoop, gymnastieken met hoepels, worstenbroodjes en wentelteefjes bakken en een zelfgemaakte kaart op de post doen naar een vriendje. “Mamaaaa!” roept hij enthousiast als ik hem kom halen. Om vervolgens niet naar huis te willen maar samen met mij verder te spelen met de duplo, puzzels, treinbaan of keuken.

– Tijdens mijn eerste maanden als moeder zat ik nog regelmatig achter de laptop met mijn baby op schoot of in de wipstoel. Na een maand of vijf werd dat lastiger en daarna heb ik zelden nog gewerkt op mijn thuisdag. Het vergt wel enige oefening om ontspannen met treintjes of duplo te spelen, of huishoudelijke klusjes te doen, of kindertelevisie te kijken, of in de speeltuin te hangen, terwijl er werk ligt te wachten. Maar tegenwoordig kan ik dat. Zen.

– Het klokje rond slapen heeft mijn peuter nog nooit gedaan. Tien uur per nacht is het maximum. Dat betekent nog ruim voldoende quality time vanaf dat ik uit mijn werk kom totdat hij naar bed gaat en in de vroege ochtend voordat de wekker gaat.

4 dagen werken? Is dat niet een beetje weinig om carrière te maken?

Nee hoor. Want:

– Ik deel mijn werk flexibel in. Ik ben dan wel geen vijf dagen aanwezig maar lees ’s avonds altijd mijn e-mail; ik ben toch vaak thuis. Is mijn werk niet af omdat ik een ziek kind moet ophalen, dan maak ik het in het weekend af. En als ik echt een belangrijke afspraak heb dan wissel ik mijn thuisdag om voor een werkdag.

– Die flexibiliteit wordt mede mogelijk gemaakt door mijn lieftallige echtgenoot, die het ouderschap als een gezamenlijke verantwoordelijkheid ziet. En dus ook zijn werk soms niet af heeft omdat hij een ziek kind moet ophalen.

– Dankzij mijn kortere werkdagen ben ik productiever geworden. Om kwart over vijf moet ik mijn computer uitzetten dus ik heb geen tijd voor een after-lunch-dip van twee tot vier, wat me in mijn kinderloze tijd regelmatig gebeurde. Het eerste jaar nam ik bovendien de tijd om te kolven, en die verplichte ontspanning verhoogde mijn productiviteit nog meer.

– Dit geldt niet alleen voor mij trouwens. De ideale werknemer is een moeder: “Het moederschap leert vrouwen efficiënt met tijd omgaan, prioriteiten stellen, improviseren, flexibel zijn en effectief communiceren.” Dus.