Hysterie: ook wel bekend als sport

Hysterie: ook wel bekend als sport

Tags:

Ik heb een hekel aan sport. En niet een klein beetje. Ik heb een godsgruwelijke hekel aan sport, in de ruimste zin van het begrip. Niet alleen om het zelf te doen, nee, het kan nog erger: die misselijkmakende sporthysterie in de media.

Als je de TV, radio of what so ever aan zet, is het sport. Sportnieuws op Ned.1, Voetbal International, Eurosport, Holland Sport op 2 en maar niet te beginnen over de speciale sportkanalen die je er bij UPC bij kunt nemen. Zelfs in het buitenland, of waar dan ook, staan alle TV’s afgestemd op sport. Mensen staken hun werkzaamheden en krijgen zelfs vrij om het te kunnen zien. En waarom? Ik heb werkelijk geen idee.

God is a topsporter
Een van de redenen dat ik het zo verafschuw is in eerste instantie de verafgoding en verheerlijking van topsporters. En echt hoor, er zullen ongetwijfeld ook topsporters bestaan die niet arrogant en legendarisch dom zijn, maar ik moet ze nog leren kennen. Je hoeft naast het nemen van doping en het vroegtijdig stoppen met studeren echt niets te kunnen om topsporter te worden. Ja, overdadig veel trainen. Maar met het salaris dat daar tegenover staat zou ik er ook wel over nadenken om van mijn bank te komen…

voetjebal

Lullen over lullen
Ten tweede vind ik de hoeveelheid tijd die gespendeerd wordt aan het lullen over sport zwaar buiten proportie. Serieus. Er is een Televizier-Ring gegaan naar een programma dat, buiten het ouwehoeren over sport door incontinente bejaarden, nergens over gaat. Niet dat de Voice of Holland me nou warm laat lopen, maar Wie is de Mol was ook genomineerd! En een muziekprogramma! Nee. Nederland stemt massaal op sport. Lullen over sport. Of wat daarvoor door moet gaan.

Leeghoofd with an attitude
Uiteraard is de attitude van de hedendaagse topsporters mij ook een doorn in het oog. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie, allemaal even zelfingenomen als dat ze achterlijk zijn. Naast het achter een bal en hun pik aanrennen, is er werkelijk niets anders waar ze zich in de maatschappij nuttig mee kunnen maken. Je hoeft alleen de oppervlakkige interviews te bekijken en je weet hoe laat het is… En dat verdient een miljoen per jaar met leeghoofdigheid. Minstens. Daar komt ook nog bij dat wij er lekker aan meebetalen; de overheid steunt sommige topclubs financieel in verband met de crisis en de idioot hoge salarissen die de voetballers krijgen. Dus. Ik vraag nogmaals: waarom?

Nederland, nee, de hele wereld, lijdt aan een sportvirus dat ik werkelijk niet kan verklaren. En ik hou van verklaringen. Dus vertel mij: wat voor een afwijking is dit? En waarom word ik er niet door aangestoken? Sterker nog: waarom erger ik me er zo groen en geel aan? En de agressie die sport met zich meebrengt, heeft dat ook nog een doel of…?

En het staat hartstikke leuk hoor, dat geslinger aan een stok, heel hard kunnen zwemmen, of een bal in een net te schoppen, maar die adoratie?! Die mensen doen simpelweg hun werk. Ik ben benieuwd hoeveel bouwvakkers op het werk zo’n gigantisch applaus krijgen als ze een muurtje af hebben gemetseld…

photo credit: Feans via photopin cc