MDMA, Serotonine, wat gebeurt er allemaal in je hoofd?

“Cogito, ergo Sum” – Ik denk, dus ik ben. Een gevleugelde uitspraak van René Descartes, Frans filosoof en wetenschapper. De goede man kwam vorige week ter sprake in een wat filosofisch gesprek in het café. Waar huist de ziel van de mens? En wanneer krijgt de mens zijn ziel? Descartes en zijn wetenschappelijk en filosofische tijdgenoten braken met het geloof dat lichaam en ziel één zijn. Zij zijn van mening dat het lichaam mechanisch werkt en dat er een andere substantie is die weer als de ziel bestempeld kan worden. Deze zou huizen in de zogeheten Pijnappelklier of de Epifyse. De ziel zou van buitenaf het lichaam binnentreden, twaalf weken na de conceptie. In de baarmoeder dus. Op dat moment kun je echt van een mens spreken.

De menselijke chemische gesteldheid vind ik bijzonder interessant. Wat we in onze hersenen aan stofjes produceren heeft zo’n directe uitwerking op ons doen en laten. Dit mede door het gebruik en de uitwerking van verschillende kunstmatig geproduceerde stoffen die we heden ten dage tot ons kunnen nemen. Om bepaalde emoties of stoornissen in balans te houden. Zelf ben ik een fan van Melatonine, want het helpt me slapen. Rustig slapen. Na een uitroep; Melatonine! Jippie! bedacht ik me dat ik bijzonder weinig weet van de stof, waar het normaal huist en wat het nou precies doet. En wat blijkt… Melatonine is één van de stoffen die de Pijnappelklier aanmaakt.

En zo ga je wat Googlen en dingen lezen over Melatonine en de Epifyse. Wat een verzameling van wetenschap en esoterie! Bijna in alle stukken komt naar voren dat de Epifyse inderdaad wordt beschouwd als het centrum van de ziel. Het blobje hormonen spreekt zo tot de verbeelding dat het als Chakra wordt gerekend, dat men denkt dat de ziel via de open fontanel naar binnen kom en zich in de hersenen kon nestelen. En de lijst gaat door. Opzich vermakelijk om te lezen, maar ik neig toch meer naar de wetenschappelijk kant van de hormoonklier. Welke stoffen er geprodcueerd worden en welke uitwerking ze op ons hebben.

Naast Melatonine wordt ook de stof Serotonine door de Epifyse aangemaakt. Deze stof was ik al langer mee bekend, voornamelijk door het inlezen in bepaalde feest- en stemmingsverhogende drugs op de markt. In XTC zit natuurlijk speed, wat troep is, maar het hoofdbestanddeel is MDMA. Ik heb geleerd dat MDMA vooral de Serotonine aanmaak bizar boost. Alles is fantastisch, al je zintuigen functioneren op 200% en je bent een blij popje. Met die wetenschap was ik dan ook niet verbaasd dat de Serotonine aanmaak ook gestimuleerd wordt door een grote verscheidenheid antidepressiva. Chocolade doet ook goed werk wat betreft de Serotonine aanmaak.

De Pijnappelklier wordt dus een aantal zeer essentiële gevoels- en stemmingsfuncties toegedicht. Het hormoonnest zorgt tevens voor de neurotransmitters, wat weer handig is met het overbrengen van informatie in het brein. Dag- en nachtritme, de gevoeligheid voor de wisseling van de seizoenen, winter- en zomertijd, en ga zo maar door. Aan mijn Serotonineniveau heb ik nooit getwijfeld, mijn Melatonineniveau wel. Vooral wat betreft slapen, mijn nachtritme en rust. In Nederland kun je Melatoninepilletjes kopen bij de lokale drogist, maar die dosis is minimaal. Tenminste, ik heb er nooit echt van kunnen profiteren. In de Verenigde Staten, waar alles verboden is, kun je weer Melatonine in een veel hogere dosis legaal kopen en zonder recept. Als ik er zelf ben, of iemand gaat erheen, laat ik altijd potjes pillen meeslepen. Zodat ik als ik het nodig heb een avond goed kan slapen.

Er is een periode geweest dat ik het dagelijks nam. Je dromen lijken langzaam maar zeker in een soort mist te verdwijnen. Iets wat ik toen de tijd als prettig ervoer, want mijn dromen waren dusdanig overheersend dat ik bijna bang was om te gaan slapen. Voor een korte periode is het wel prettig, maar dan merk je dat je ook niet meer uitrust van strak doorslapen, zonder dromen. Ik ging mijn dromen missen en werd bang dat ik misschien helemaal niet meer zelfstandig zou kunnen slapen zonder de extra Melatonine. Gelukkig krijg je geen kater als je stopt met Melatonine, wat je wel hebt na bizarre doseringen van Serotonine. Nou kan alles je hormonale huishouding beïnvloeden en denk ik zeker dat je zelf best wat invloed kan uitoefenen op wat je brein aanmaakt. Lichamelijke activiteit is goed voor je endorfine aanmaak en zo zijn er nog wel meer trucjes die je op een ander niveau kunnen krijgen.

Mijn potje Melatonine staat netjes klaar, voor de dagen dat ik voel dat de nachtrust niet vanzelf komt. Of mijn ziel zich verstopt heeft in de Pijnappelklier weet ik niet, maar ik weet wel dat mijn zielenrust tevens voor een goede nachtrust zorgt.