Naaktlopers. Nudisten. Mag het ietsje minder?

Naaktlopers. Nudisten. Mag het ietsje minder?

Tags:

Ik loop regelmatig op het strand. En dan kom ik langs een stuk naaktstrand. Daar viel mij iets op. Naast de naaktheid. Daarom heb ik onderzoek gedaan naar het gedrag van naaktstrandgangers. Zij gedragen zich, vooral qua lichaamshouding, namelijk heel anders dan de aangeklede variant. Waarom is dit? Waarom willen naaktlopers zo graag laten zien dat zij bloot super op hun gemak zijn?

naaktlopers

Naakt
Ik heb niks tegen naakt. Sterker nog, ik ben het ook, onder mijn kleding. En als ik eens in de twee jaar naar de sauna ga, ben ik publiekelijk naakt. Zo nu en dan ben ik naakt bij verkeringen. Verder heb ik geen behoefte aan het delen van mijn naaktheid met anderen.

Anderen hebben dat wel. En dat is helemaal prima. Zij gaan naar een naaktfeest of naaktcamping, met z’n allen gezellig naakt zitten zijn, vrij van alles. Met in het café een doekje op de barkruk, als bescherming tegen, tegen iets waarvan ik het niet wil weten. Goed, die mensen zijn dus naakt onder elkaar en kunnen samen nakend genieten van waarvan zij dan ook mogen genieten.

Strand
In tegenstelling tot de nudistencampings, komen er op het naaktstrand aangeklede mensen voorbij gelopen, zoals ik. Ik kijk altijd om mij heen en zag een vrouw zonnen. Ik vond haar lichtroze bikinibroekje alleen een beetje smoezelig van kleur. Dat kwam, omdat het geen broekje was. Het was huid. Ik besefte dat ik op het naaktstrand liep. Wederom prima. Als niemand ermee lastig gevallen wordt.

Maar. Een man maakte, precies op het smalle deel waar de geklede wandelaars hun doorgang maken, een ommetje. Met zijn bizar lange balzak. En nee, niet kijken gáát gewoon niet. Het geslacht werd namelijk nog net niet in mijn gezicht geslingerd, zo trots liep de man ermee te zwieren, met zijn onderbuik vooruit geduwd. Ik heb wel eerder mannelijke geslachtsdelen gezien hoor, maar dat gaat toch net iets anders dan bij nudisten, zij willen koste wat het kost hun geslacht tonen. Dát is wat naaktlopers doen. Ze gooien hun ‘ik voel me gewoon énorm op mijn gemak en jij moet kijken’ naaktheid zo ten strijde dat je als passant inderdáád wel móét kijken. En dat is echt niet zo leuk als het klinkt!

Vrij. Iets te.
Verderop lag een man, bijna in de branding, op zijn rug, met zijn ene been gestrekt en de ander in een knak, met zijn voet tegen de binnenkant van zijn andere bovenbeen. Lekker luchtig, moet hij gedacht hebben. Zijn geslacht lag ontspannen op de handdoek. Zijn ballen lagen er opgewekt naast, te kijken naar de hele dikke vrouw die zich uit stond te kleden.

Mensen op een aangekleed strand, kleden zich redelijk snel uit en gaan dan liggen. Naaktstrand mensen niet. Die willen dat iedereen alles ziet en kennen nul schaamte. Het liefst zo lang mogelijk. Zo stond ook deze vrouw heel lang in haar t-shirt en ontbloot onderlichaam, wat sowieso al gek staat bij een volwassene, haar spijkerbroek op te vouwen, aan de waterkant. Haar benen stonden steeds wijder. Ik kon van een afstand bijna haar baarmoeder onderzoeken. En dan keek ik alleen nog maar met één oog.

Een oude heer met billen als één slap velletje liep blikjes uit het zeewier te verwijderen. Heel goed, ik heb ook graag een schoon strand. Hij haalde me in, ging voor me lopen en bukte ineens. Ik zie vaker mannen in zwembroek bukken op een aangekleed strand, om een bal op te pakken, maar die bukken toch echt héél anders. Bij de eerste bukbuiging spreidde deze man zijn benen en liet zijn lichaam langzaam naar voren hangen, zo ook zijn oude piemel, met zwarte vlekken. Sorry voor het detail. Daar bleef het niet bij. Hij maakte zijn buiging dieper, stond met zijn benen plots, heel onnatuurlijk, wijd uit elkaar en ik keek zo zijn volledige darmstelsel in. Echt niet fijn hoor!

Houding en gedrag
Waarom willen naakte mensen zo graag alles laten zien? Waarom? Ik kan, als ik echt heel erg mijn best doe en me probeer te verplaatsen in mijn naakte medemens, nog indenken dat zij zich bloot rondrennend fijn voelen. Dat het voor hen een luchtig vrij gevoel geeft. Maar wáárom willen zij de andere naakten en ook aan de geklede medemens zo graag laten zien hoe vrij zij durven te zijn?

Waarom wordt het geslachtsdeel vrolijk, maar iets te wild, heen en weer geslingerd tijdens een rustige wandelpas? Waarom liggen nudisten wijder dan wijdbeens? Waarom hupsen borsten hard op en neer en heen en weer? Want dat laatste is naar mijn mening nog pijnlijk ook. Dus waarom?

Overdreven naakt
Ik ben ook op het ‘gewone’ strand gaan onderzoeken. Daar liggen en lopen ze er toch echt heel anders bij. Terwijl het enige verschil een stukje stof is. Hun gedrag is preutser. Of normaler. Mensen liggen met hun benen redelijk naast elkaar. Als ze zich uitkleden gaan ze vrij snel op hun handdoek liggen. Ze bukken normaal en vlot, terwijl de intieme delen gewoon bedekt zijn en er niks aan de hand is.

Op het naaktstrand zijn de mensen dus niet alleen naakt, maar ook overdreven. Dat komt er gratis bij. Naaktlopers zijn overdreven. En nu wil ik ze niet allemaal over één kam scheren, maar ik doe het toch. Want waarom het nodig is? Géén idéé. Het kan namelijk ècht wel anders.

Want als ik naakt op het strand zou rennen, zou het niet in me op komen mijn hele hebben en houden ter inwendig onderzoek aan te bieden aan de, al dan niet geklede, medemens.