Schrödinger’s Rapist: zo voorkom je dat vrouwen denken dat je een engerd bent

Schrödinger’s Rapist: zo voorkom je dat vrouwen denken dat je een engerd bent

Tags:

Neehee, natuurlijk zijn niet ALLE mannen enge verkrachters en aanranders die slecht in de zin hebben. Jij bent natuurlijk helemaal geweldig; je hebt nog nooit iemand verkracht, vervangt altijd de WC-rol en bent supergrappig. Er is echter een probleem: als jij ons aanspreekt, weten we dat niet. We kennen je niet. Dus zal haast iedere vrouw een snelle afweging maken; is deze man wel of niet iemand die kwaad in de zin heeft?

schrodingersrapist

Want zonder dat het de bedoeling is, kan je oprechte interesse intimiderend overkomen. Je vriendelijke openingszin kan per ongeluk lomp of kwetsend zijn, of je hebt signalen over het hoofd gezien die uitstralen dat we helemaal niet aangesproken willen worden. En als je over ons heen leunt en ons bedwelmt met je alcoholadem, gaan er sowieso alarmbellen af.

In bepaalde situaties (als we alleen door een donkere steeg lopen, als we alleen in een afgesloten ruimte zijn (bus, tram, wachtruimte), of omringd worden door dronken mannen in een kroeg/club) is iedere man voor ons Schrödinger’s Rapist. Je bent een man die ons wel of niet zou verkrachten. En zolang niet iedere verkrachter een tattoo op zijn voorhoofd heeft met de tekst ‘hoi ik ben een verkrachter maar verder val ik best mee’ moeten wij die afweging steeds opnieuw maken.

Gelukkig zijn vrouwen niet zo ontzettend moeilijk als iedereen denkt en kun je aan onze lichaamstaal zien of we überhaupt zitten te wachten op een babbeltje. Als ik met mijn armen over elkaar zit en oogcontact vermijd, betekent dit dat ik met rust gelaten wil worden. Als je toch naar me toekomt, vertel ik direct dat ik op mijn vriend zit te wachten. Als je vervolgens toch doorgaat met je versierpoging, geef je dus aan geen respect te hebben voor mijn grenzen. Maakt dit je direct een vrouwenhatende verkrachter? Natuurlijk niet! Maar ik ga de gok niet nemen en vertrek met een smoesje. Ik ben niet bang voor mannen, maar zo’n 1 op 3 (!!) vrouwen wordt slachtoffer van seksueel geweld in Nederland, dus better safe than sorry en Schrödinger’s Rapist laten we liever in zijn doos zitten.

Wil je voorkomen dat er bij vrouwen alarmbellen afgaan als je ze aanspreekt? Lees dan de tips in dit artikel.

 • Tjerk Muller

  Mijn complimenten: een komisch en toch scherp geschreven stuk dat ons mannen leert iets attenter te zijn op de nonverbale signalen die een vrouw afgeeft, ipv bij een negatieve reactie op een poging tot benadering te denken “Wat een haaibaai. Pfff, wie denkt ze wel dat ze is?” en vervolgens het bekraste ego te vergelden met een, al dan niet seksistische, sneer.

  De enige slak waarop ik zout wil leggen is de volgende redenering, aangezien daar een veronderstelling in zit die mijns inziens feitelijk onjuist is:

  “…zo’n 1 op 3 (!!) vrouwen wordt slachtoffer van seksueel geweld in Nederland, dus better safe than sorry.. “

  Wil deze redenering werken, dan moet je veronderstellen dat seksueel geweld voornamelijk door vreemden gepleegd wordt. Maar dat is nu net níet het geval. Zoals Chris Klomp ongetwijfeld kan bevestigen vindt het meeste seksuele geweld plaats door bekenden: in de relationele sfeer, binnen de familie, verwanten, vrienden en andere kennissen.

  Dat blijkt trouwens ook gewoon uit de rapportages van de Rutgers Nisso Groep zelf, waarin bovenstaand cijfer ontleend is:

  “In de meeste gevallen is de dader van seksueel geweld een bekende, een kwart is zelfs de (ex)partner.”

  Ik denk dat de redenering dat je als vrouw toch altijd op je hoede blijft en ook moet zijn wanneer een vreemde man contact probeert te maken desondanks wel staande te houden valt; er is ergens altijd de kans dat een situatie onaangenaam of zelfs (seksueel) gewelddadig wordt.

  Alleen valt de redelijkheid van dat gevoel van onveiligheid in de buurt van een vreemde, toenadering zoekende man dus niet vast te prikken met een beroep op dat cijfer van 1 op de 3 vrouwen die slachtoffer wordt van seksueel geweld, aangezien je dan vooral op je hoede zou moeten zijn voor de mannen die je wel kent (of denkt te kennen, en daarom denkt te kunnen inschatten).

  Statistisch gezien zou je je dan namelijk eerder onveilig moeten voelen bij die jou bekende mannen: verwanten, collega’s, vrienden van vrienden, zakenrelaties, etcetera. En ik vermoed dat dit zo toch niet werkt, en dat vrouwen zich wel op hun gemak voelen tussen mannen die ze al (eventueel via-via) kennen. Ik wil niemand een gevoel van onbehagen aanpraten, maar op grond van dit cijfer zou je je zelfs kunnen afvragen in hoeverre dat gevoel van veiligheid dan wél terecht is.

 • Renzo

  Mag ik je wijzen op een eerder stuk? http://pinkbullets.nl/drie-eenvoudige-tips-om-verkrachting-te-voorkomen/

  inderdaad ja., de verkrachter/aanrander is een bekende. Beter dus op je hoede zijn voor bekenden dan voor mannen in steegjes. Dus dat haalt je hele stuk toch wat onderuit…

  Met jouw redenering is het trouwens ook oppassen voor bijv marokkanen op straat. Voor iedereen. GEzien de statistische oververtegenwoordiging. Wees dus blij dat je over mannen schrijft, Judith, dan krijg je geen gelazer. 😉

 • Esdamion

  Zo denk ik over vrouwelijke stalkers! Iedere vrouw die ik aanspreek of die mij aanspreekt kan een stalker zijn. Maar liefst een op de twee (!!) mannen krijgt hiermee te maken volgens mijn eigen volledig uit de lucht gegrepen onderzoek. Om te voorkomen dat ik gestalkt word, want dat is echt kut en laat diepe wonden achter, verkracht ik af en toe een potentiele stalker. Meestal laten ze me daarna wel met rust, vervelende kuthoeren. Better safe than sorry!

  Maar serieus, wat een verschrikkelijk dom en tenenkrommend stuk zeg. Het merendeel van de vrouwen hoeft zich nergens zorgen om te maken want die zijn te dik, te oud en te lelijk. En dat andere deel loopt een minuscuul risico om daadwerkelijk verkracht te worden, door een bekende! Waarschijnlijk omdat ze zijn opgegeild door de vrouw in kwestie. Niet dat dat een excuus is voor verkrachting, maar die gast die in de bar op je afstapt heeft zijn lul toch niet uit zijn broek! Kom op zeg. Alle mannen als potentiele verkrachter zien is echt verschrikkelijk onterecht.

 • Zwijn

  Paranoïa vrouwen die denken dat iedereen hun wilt verkrachten. Één op de drie daar geloof ik geen reet van, merendeel zullen vrouwen zijn die spijt van hun acties hebben na een avondje stevig drinken. Ja ik ben aangerand of verkracht, echt waar! Van die cijfers mag je eventjes netjes een bron vermelding achter laten.
  Het is een FEIT dat zulke zaken nagenoeg ALTIJD IN FAMILIE OF VRIENDEN KRINGEN GEBEURT. Niet willekeurig in publieke ruimtes of op straat.

  En al die signalen uitleggen, mens als je aangesproken word door een vervelende vent zeg je toch dat ie op moet rotten of je begint te gillen. Doe niet zo vreselijk moeilijk. Moeten de mannen van Nederland nu jouw sociale regeltjes uit hun kop leren hoe ze met jouw om moeten gaan? Want nee jij bent niet alle vrouwen, en nee je praat niet voor alle vrouwen. Zelfingenomen snob.

  Honderden jaren onderdrukking los je niet op met één generatie emancipatie. Dat is wel weer duidelijk hoor.

  • Esdamion

   Inderdaad. En vrouwen huilen zich in slaap omdat ze geen vent kunnen vinden en omdat niemand ze aanspreekt. Dat komt omdat je doet alsof iedere man een verkrachter is, bimbo!

 • Sarcast

  Ik denk dat de schrijfster er behoefte aan heeft om eens een keer serieus genomen te worden.