Vrouwen zijn WEL grappig!

Vrouwen zijn WEL grappig!

Tags:

De vrouw over de man: “Hij heeft donkere krullen, is een kop groter dan ik en hij is zóóóó grappig!” De man over de vrouw: “Ze is echt een schatje, lekker wijf ook, goeie tieten!” Fran Lebowitz zei ooit: “For a woman to say a man is funny is the equivalent of a man saying that a woman is pretty”

grappigevrouwen

Volgens de Britse journalist Christopher Hitchens zijn vrouwen niet grappig. De grappigste vrouwen zijn volgens hem zwaar, lesbisch of Joods. Of een combinatie van deze drie…
Zijn uitspraken in het artikel in de Vanity Fair onderbouwt hij niet alleen door te putten uit eigen ervaring, maar ook door te verwijzen naar verschillende onderzoeken die gedaan zijn naar de verschillen in de humor van vrouwen en mannen.

Conclusie: vrouwen zijn trager bij het begrijpen van humor, zijn blijer ALS ze het begrijpen. Wel zijn ze sneller dan mannen in het herkennen als iets niet grappig is.

Maar hoe zit dat met het produceren van humor?

Claudia de Breij is dit jaar de winnaar van de Poelifinario, de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen en Paulien Cornelisse won de Neerlands Hoop 2010 een cabaretprijs voor de theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Vorig jaar had HP/De tijd het al over een opmars van vrouwelijke cabaretiers, omdat er toen maar liefst drie vrouwen werden genomineerd. Dat vrouwen niet grappig zijn, is dus een cliché dat maar eens doorbroken moet worden.

Dat vrouwen op een andere manier grappig zijn klopt wel. Daar waar mannen veel gebruik maken van “agressive humor” die vaak ten koste van anderen gaat, willen vrouwen zich vaak ‘damesachtig’ voor blijven doen. Daarom maken vrouwen eerder gebruik van “self-defeating humor”, dat wil zeggen: zelfspot.

Mannen kiezen dus eigenlijk de makkelijke weg: zichzelf hoger plaatsen door anderen naar beneden te trappen/grappen. Vrouwen zijn dapperder: door zelfspot stellen zij zich kwetsbaar op en krijgen het toch voor elkaar geen lachertje te zijn.

Foto: Al Shah Mohamed | Flickr