Wat is gelukkig zijn?

Wat is gelukkig zijn?

Tags:

gelukGeluk. Sommigen zeggen het te vinden in hele kleine dingen. Anderen zoeken het eerder in de grotere, meer omvangrijke zaken des levens. Een topcarrière, rijkdom, welzijn of gewoon dansen in de zon? Wat maakt ons gelukkig? En waarom?

Ik kan intens gelukkig worden van een fijne avond uit met mijn vriendinnen. Wanneer onze favoriete muziek door de boxen knalt en we met elkaar staan te dansen, voel ik een golf van, ja, ik denk het toch echt, ‘geluk’ door me heen trekken. Of wanneer ik mijn vriendje bijna een week niet heb gezien. Zodra hij de deur opendoet, naar me kijkt, lacht en me zoent, vervullen mijn lichaam en geest zich met miljoenen geluksstofjes. Maar hoe zit het met het overkoepelende geluk? Een dak boven je hoofd, een bank onder je gat, lekker eten op je bord, een gezond lichaam en een gespekte spaarrekening?

In de basisbehoeften moet naar mijn idee kunnen worden voorzien als een voorwaarde voor geluk. Zonder eten of met immens veel zorgen, denk ik dat de weg naar geluk een stuk hobbeliger en zwaarder is. Laten we dit het basisgeluk noemen; de rust en het geluk dat je krijgt van het kunnen voorzien in je dagelijkse behoeften. Maar wat gebeurt er met je geluk als je ineens je baan en je inkomen verliest? Of als een dierbare plotseling een ontzettend nare ziekte blijkt te hebben? Is het nog mogelijk in zo’n situatie gelukkig te zijn?

Je beseft je denk ik vaak pas hoe gelukkig je bent, als er plotseling iets gebeurt waardoor dit verandert. Waardoor iets wegvalt of je persoonlijke situatie ineens volledig omslaat. Onze basisbehoeften lijken me een noodzakelijke voorwaarde voor een gelukkig, of in ieder geval een grotendeels zorgeloos, leven. Ik denk dat gezondheid, liefde, vriendschap en een goede leefomgeving eerder essentieel geluk genoemd kunnen worden. Zonder deze aspecten in ons leven, staat geluk een stuk verder van ons af. De kleine dingen, de eerste lentedag van het jaar, genieten van je favoriete muziek op het balkon, een wijntje met je vrienden in het park, zijn de plusjes. De geluksmomenten die we er af en toe, en hopelijk vaak, bij bovenop krijgen.

Toch hoeven ons essentiële geluk en de geluksmomenten die we verkrijgen uit de kleine dingen, elkaar niet altijd te beïnvloeden. Ik heb gemerkt dat ondanks dat mijn essentiële geluk de laatste maanden nogal in het geding is geweest, ik toch nog van kleine dingen kon genieten. Dat ik nog steeds enorm gelukkig word van mijn lieve vriend en zijn heerlijke ontbijtjes, van mijn schatten van vriendinnen die me meenemen naar geweldige feestjes om alles even te vergeten en van het uren met mama in bed naar slechte televisieprogramma’s kijken met Mars-ijsjes. Uiteindelijk zijn er vreselijk veel verschillende dingen die ons geluk bepalen. Maar laat je niet teveel opslokken in dat wat je geluk bedreigt. Want wie weet pakt dat toch nog een stuk positiever uit dan je had durven hopen.

Foto: Mohamed Adel | Flickr