In 2010, een jaar na het overlijden van Michael Jackson kwam het album ‘Michael’ uit. Helaas was dat zowel commercieel als artistiek niet echt een succes. Dat de nabestaanden van Jackson beweerden dat de tracks niet ingezongen waren door MJ zelf, hielp ook niet echt mee. Het nadeel van postume albums, is dat de artiest de nummers vaak niet zomaar niet heeft uitgebracht. En nu, haast vijf jaar na zijn dood, is er het postume album Xscape. Een succes of een schaamteloze actie om nog meer Jackson-geld binnen te halen?
De albumhoes van Xscape vind ik bijzonder lelijk. Een voorbode voor de kwaliteit van de nummers?
L.A. Reid en de kluis vol nummers
Platenbaas L.A. Reid had in de kluis van Epic Records nog een stapel onafgemaakte tracks van Michael Jackson liggen, allemaal gemaakt tussen 1983 en 1999, de periode waarin Jackson zijn beste nummers heeft geschreven.
Voor een album schreef hij vaak een stuk of zeventig nummers, dus er is ontzettend veel materiaal overgebleven. L.A. Reid kreeg van de erven toestemming om met dit materiaal een nieuw album te maken.
Hij koos een aantal producers uit, die hij vertrouwde om ‘in de geest van Michael’ de nummers af te maken, onder leiding van hitproducer Timbaland.
Vieze $maak
Deze actie geeft me eerlijk gezegd een vieze smaak in mijn mond. Michael Jackson was een perfectionist, die vaak jaren aan een nummer werkte, net zolang tot dat hij ze goed genoeg vond om met zijn fans te delen. Nu ga je dus ‘onaf’ werk, door iemand anders af laten maken.
En de betrokken artiesten zullen ongetwijfeld de beste bedoelingen hebben, maar sinds 25 juni 2009 is alles waar de naam ‘Michael Jackson’ opstaat, goud geld waard. De enige reden die ik aanvankelijk kon bedenken om dit album te maken, is dan ook geld.
‘Michael’ teleurstellend
Helemaal omdat het eerste postume album niet echt een succes was. De nummers waren allemaal aardig, maar door overijverige producers van een viezig modern jasje voorzien. Alleen ‘Hollywood Tonight‘ en ‘Breaking News‘ waren echt goed, de rest van de nummers had net niet het hoge niveau dat we van Jackson gewend zijn.
Geen reden dus om naar nog een postuum album uit te kijken.
Xscape blijkt geweldig en verschrikkelijk tegelijk
En inderdaad, sommige nummers op ‘Xscape‘ zijn niet echt de moeite waard. In een poging de oude nummers een vernieuwend jasje te geven, is de hele ziel van Jackson uit de nummers geproduceerd.
Maar!
‘Xscape‘ is in twee versies te krijgen; de normale versie met acht nummers, en de deluxe versie met zeventien nummers. Op de deluxe versie zijn namelijk ook de originele versies van de nummers geplaatst, dus zonder dat er -tig producers hun sausje over hebben gegoten.
En wat blijkt? Haast alle originele versies zijn beter dan de nieuwe versies. ‘Chicago‘is een briljante uptempo ballad, met een heerlijke hook. Ik kan me voorstellen dat dit nummer op het laatste moment is afgevallen voor Bad of Dangerous, simpelweg omdat Jackson te veel nummers had om uit te kiezen. Ik begrijp dan ook niet goed wat Timbaland en J-Roc met het nummer hebben gedaan, want hun versie steekt flets af bij het origineel.
Bekende gelekte versies en vreemde keuzes
‘Do You Know Where Your Children Are‘, ‘A Place With No Name‘ en titelnummer ‘Xscape‘ zijn niet helemaal nieuw. Gelekte versies van de demo’s zijn al sinds jaar en dag online te vinden. ‘A Place With No Name‘ staat gelukkig alleen in de originele versie op het deluxe album, maar ‘Xscape‘ en ‘Do You Know Where Your Children Are‘ zijn helaas wel door de producers onder handen genomen.
Helaas, want de twee originele versies die ik al een paar jaar in mijn bezit heb, zijn vele beter dan de ‘nieuwe’ versies. Van ‘Do You Know Where Your Children Are‘ zijn verschillende versies in omloop, en uitgerekend de twee minst sterke zijn op het album gezet. Zonde, want ‘mijn’ versie van ‘Do You Know Where Your Children Are‘ had zo op ‘Dangerous’ kunnen staan en heeft hitpotentie.
Zinloos “duet” met Justin Timberlake
Na ‘Chicago‘ is ‘Love Never Felt So Good‘ ook een nummer waarvan ik het idee heb dat ‘ie op het laatste moment is afgevallen. Op de deluxe versie van ‘Xscape‘ staat dit nummer maar liefst drie keer. De originele versie van Jackson (geschreven samen met Paul Anka), de verneukte versie van Giorgio Tuinfort en John McClain én een tweede nieuwe versie van Timbaland en J-Roc, waarop Justin Timberlake ook een stukje meezingt.
Nu is een duet tussen MJ en JT een van mijn muzikale natte dromen, maar ‘Love Never Felt So Good‘ is echt een teleurstelling. Timberlake voegt niet echt iets toe aan het nummer, en hij steekt een beetje flets af bij de vocals van Jackson. Ik vermoed dat deze versie als single uitgebracht gaat worden en nog goed zal verkopen ook.
Eindconclusie
Zorg ervoor dat je de deluxe versie van ‘Xscape‘ in handen krijgt, en gooi de eerste zeven nummers en de verschrikkelijk lelijke hoes weg. Wat overblijft zijn een paar bijzondere tracks van Michael Jackson. Geen potentiële monsterhits, wel bovengemiddeld goede nummers uit de periode waarin MJ zijn beste werk heeft gemaakt. En als je niet het hele album hoeft te luisteren, probeer dan op zijn minst de originele versie van ‘Chicago‘ in handen te krijgen.
Luister Xscape op Spotify en oordeel zelf.