Zes tips voor een goed gesprek met kinderloze vrouwen die wél kinderen willen

Zes tips voor een goed gesprek met kinderloze vrouwen die wél kinderen willen

Tags:

Vrouwen van boven de dertig die geen kinderen willen, krijgen flink wat shit over zich heen van mensen die vinden dat zij wel kinderen zouden moeten willen. Echter, vrouwen die wel kinderen willen, maar ze nog niet hebben, krijgen ook flink wat shit te verduren. En die shit zit vol misvormde baby’s, nijpend tijdgebrek en dode eicellen. Dat is niet zo aardig. Hier wat tips om te praten met een kinderloze vrouw die wel kinderen wil, zonder paniek te zaaien.

wabliefkidsWanneer mensen horen dat ik de dertig voorbij ben, een vaste relatie heb, kinderen wil, maar ze nog niet heb, dan gebeurt er iets. Het is een vreemde combinatie van een ik-ben-blij-dat-je-ze-in-ieder-geval-wil-gezicht met de houding van een schoolmeester die op het punt staat je de klas uit te sturen maar je eerst nog even flink de oren gaat wassen. Dat gebeurt dan ook en dat is absurd.

Daarom in vervolg op Judith’s column “zes tips om een fatsoenlijk gesprek met een gewenst kinderloze vrouw te voeren”, hier zes tips om een gesprek te voeren met een kinderloze vrouw die wél kinderen wil. Voor als je het er per se over wilt hebben.

Tip 1: Ken je grens en denk even na
Dus je hebt zojuist te horen gekregen dat een vrouw van boven de dertig geen kinderen heeft, maar ze wel graag zou willen. Als deze vrouw een goede vriendin is dan mag je er best verder op doorgaan. Zo niet, pas dan op. Er kan weleens een hele gevoelige reden zitten achter het feit dat deze vrouw ondanks haar kinderwens nog geen kinderen heeft. Denk dus even na voordat je verder vraagt. Hoe goed ken je deze persoon? Ben je echt geïnteresseerd of gewoon nieuwsgierig? En gaat het je eigenlijk echt iets aan?

Tip 2: Stel maximaal 3 vragen
Je hebt besloten dat het je wél wat aangaat? Goed. Afhankelijk van je relatie met de dame in kwestie mag je nog één of twee vragen stellen. Dit om te voorkomen dat je haar in verlegenheid brengt, maar vooral om te voorkomen dat je gruwelijk irritant wordt. Ben je elkaars besties, dan mag je nog twee vragen stellen. Niet? Dan heb je er nog één.

Tip 3: Vraag niet of ze het al aan het proberen zijn
Wil je de kans voor je laatste vraag/vragen goed benutten, vraag dan niet of ze het al aan het proberen zijn. Dat is namelijk net als vragen of ze al weleens geprobeerd heeft een vinger in zijn reet te steken. Het is en blijft een gevoelig onderwerp. Zeker als deze vraag direct volgt op haar “Ja, ik wil kinderen.”

Tip 4: Weet dat haar anticonceptie jouw zaak niet is
Heb je dan toch nóg een prangende vraag. Weet dan dat vragen of ze al gestopt is met anticonceptie hetzelfde is als vragen of ze het al aan het proberen zijn. Sterker nog, haar anticonceptie is écht jouw zaak niet.

Tip 5: Zeg niet dat ze op moet schieten
Reageerde de vrouw tegenover je tot dusver nog open en relaxed? Verpest het dan niet door haar te gaan waarschuwen. Het is algemeen bekend dat de kans om zwanger te worden met de jaren kleiner wordt en de kans op complicaties en kinderen met een handicap groter. Daar hoef je haar dus niet voor te waarschuwen met de onderliggende boodschap dat ze op moet schieten. Dan zaai je namelijk extra paniek bij iemand die zich daar misschien al vijf jaar van bewust is. Of je zaait onnodig paniek bij een vrouw die pas sinds een half jaar zeker weet dat ze kinderen wil.

Tip 6: Sluit niet uit. Een vrijgezelle vrouw mag ook kinderen willen
Daarvoor hoeft ze niet ineens de groupie op elke datingsite te worden of zich maar te laten bevruchten door Jan als het met Alleman niet gelukt is. Hetzelfde geldt trouwens voor een lesbische vrouw. Ook die mogen kinderen willen zonder dat jij direct allerlei aannames gaat doen over spermadonors en surrogaatvaders.

Absolute no-no: “Gewoon doen. Je bent er nooit aan toe!”
Bepaal jij dat? Ik ben toch verdomme baas in eigen buik! Rot op of laten we het over iets anders hebben.

Afbeelding: Rikard Elofsson | Flickr