Zit je in een dip? Zo kom je er makkelijk vanaf!

Zit je in een dip? Zo kom je er makkelijk vanaf!

Tags:

We hebben allemaal wel eens te maken met (korte) periodes waarin alles even tegenzit. Je zit niet lekker in je vel, dingen lukken niet en iedereen lijkt vervelend te doen. Als je geen psychische problemen hebt, zijn er een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen, en ik garandeer je dat je dan binnen no time uit je dip bent!

zitjeineendip1. Slaap je goed en genoeg?

Een goede nachtrust is letterlijk en figuurlijk van levensbelang voor mensen. Hoe gelukkig je ook bent en hoe erg alles ook mee zit, als je niet goed slaapt of onvoldoende slaap krijgt, ben je snel geïrriteerd.

Als je veel piekert voor je in slaap valt, kun je ook na een lange nacht wakker worden zonder dat je echt uitgerust bent. Zorg er daarom voor dat je altijd kalm in je bed ligt. Doe eenvoudige ademhalingsoefeningen, kijk geen tv in de slaapkamer en drink ’s avonds geen koffie of cola.

Helpen ademhalingsoefeningen je niet om het piekeren te stoppen? Leid jezelf dan af door een boek of een tijdschrift te lezen. Doe je alles volgens het boekje en slaap je nog steeds slecht? Ga dan bij je huisarts langs. Slaapgebrek verpest veel meer dan je denkt.

2. Eet en drink je goed en genoeg?

Iedereen heeft het druk, jij dus ook. En bij een drukke levensstijl, past ‘makkelijk’ voedsel. Voor drukke mensen is kant en klaar voedsel een uitkomst, maar dit eten bevat vaak veel stoffen die niet goed voor je zijn.

Op deze manier krijg je meer suikers en vetten binnen dan je door hebt, en mis je juist belangrijke vitamines en mineralen. Het gevolg? Je lichaam krijgt niet voldoende energie en je voelt je futloos en geïrriteerd.

Gezond eten en drinken is niet moeilijk, en kost niet méér tijd dan ‘makkelijk’ eten en drinken. Drink zo min mogelijk frisdranken, wees zuinig met koffie en drink voornamelijk water en kruidenthee.

Eet zoveel mogelijk verse groenten en fruit en als je het jezelf helemaal makkelijk wilt maken, neem je je hele portie vitaminen en mineralen in één keer, door een gezonde smoothie te maken.

Als je geen of weinig vlees eet, eet dan (ongeroosterde en ongezouten!) noten om eventuele tekorten aan te vullen.

Let ook op dat je vaak genoeg eet, het gebeurt mij geregeld dat ik rond een uur of vier ’s middags chagrijnig word, simpelweg omdat mijn lunch alweer te lang geleden is. Kies op dit soort momenten niet voor ‘makkelijk’ voedsel als een Snickers of een mierzoete Liga, maar neem wat groente of fruit of een sneetje speltbrood met 20+ kaas. Of (mijn favoriet) wat magere kwark met lijnzaad, noten en rozijnen.

Vaak is er maar een kleine verandering in je eetpatroon nodig om een stuk lekkerder in je vel te zitten!

3. Beweeg je voldoende?

Als je net als ik een zittend beroep hebt en met een grote boog om de sportschool heen loopt, is de kans groot dat je te weinig beweging krijgt. Natuurlijk weten we allemaal dat sporten belangrijk en gezond is, maar ja, vind de tijd maar eens om iets te doen waar je eigenlijk een hekel aan hebt…

Te weinig beweging heeft echter een behoorlijk negatieve impact op je mentale en fysieke gesteldheid. Met een half uur bewegen per dag, zit je een stuk lekkerder in je vel en dit bewegen hoeft niet eens heel intensief te zijn. Pak wat vaker de fiets, ga met de trap naar boven en naar beneden in plaats van met de lift of roltrap, ga lekker wandelen met leuke mensen en zit nooit langer dan een uur stil.

Zoek een sport uit die je niet heel verschrikkelijk lijkt (dansen, schermen, badmintonnen) en maak tijd om je nieuwe hobby uit te oefenen. Heb je kinderen? Ga buiten tikkertje spelen, niet alleen verbrand je calorieën als een gek, maar je hebt ook nog quality time met je kinderen.

Je hoeft echt niet zes keer per week naar de sportschool om je fitter te voelen. Elke vorm van beweging heeft een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid!

4. Zit je iets dwars?

Ook als je goed slaapt, eet, drinkt en voldoende beweegt kun je je rot voelen. Allicht door een lompe opmerking van een collega, of door een woordenwisseling met je partner of beste vriend(in). Dit kun je niet voorkomen, mensen zullen elkaar altijd (onbedoeld) kwetsen.

Wel kun je leren hier beter mee om te gaan, simpelweg door je uit te spreken en duidelijk grenzen aan te geven. Door dit op een kalme en respectvolle manier te doen, los je conflicten sneller op en blijf je niet met een naar gevoel rondlopen.

Zeg dus niet tegen je schoonmoeder dat ze een betweterig kutwijf is, maar dat je haar adviezen heel erg waardeert, alleen kun je er weinig mee omdat je graag dingen op je eigen manier wilt doen. Hierdoor laat je je schoonmoeder in haar waarde, voelt zij zich niet aangevallen en geef jij duidelijk je grens aan.

Maar hoe kalm en respectvol je ook bent, sommige mensen zullen zich altijd aangevallen voelen en jou de schuld geven van alles wat mooi en lelijk is. Niet leuk, maar ook geen reden om je rot te voelen. Verzet je zinnen en ga iets leuks doen, en besef goed dat die persoon een probleem heeft, niet jij.

Geluk is een momentopname

Goed slapen, eten, voldoende bewegen en niet te lang met shit blijven lopen, zijn de basis voor een leven waarbij je goed in je vel zit. Het voldoen van deze vier basisvoorwaarden betekent echter niet dat je je altijd gelukkig zult voelen.

Emoties zijn kortdurend. Dit betekent gelukkig dat als je verdrietig bent, je je niet voor altijd verdrietig zult voelen. Helaas staat hier tegenover dat een geluksgevoel dus ook van voorbijgaande aard is.

En laten we eerlijk zijn, soms doet het leven gewoon pijn. Hoe goed je ook eet, slaapt, beweegt en communiceert, als jij (of iemand in je omgeving) te maken heeft met heftige tegenslagen als een gebroken hart, het overlijden van een geliefde, een ernstige ziekte of een gedwongen ontslag te maken heeft, is het logisch dat je je een poosje rot zult voelen.

Maar zolang de basis klopt, zolang jij je lijf en geest geeft wat het nodig heeft, kun je dit allemaal aan. Meer tips voor een goed en gelukkig leven zijn welkom in de comments.

Foto: Rikard Elofsson | Flickr