Zo overleef je je zwangerschapsverlof

Zo overleef je je zwangerschapsverlof

Tags:

Zwangerschapsverlof is een magisch concept voor kinderloze collega’s die nog niet de leeftijd bereikt hebben waarop hun omgeving massaal kinderen krijgt. Vier maanden niet naar je werk gaan. Vier maanden! Het is moeilijk je dat voor te stellen als je er geen ervaring mee hebt. Maar ik kan je verzekeren: zwangerschapsverlof is hemels. Zeker als je deze vijf tips opvolgt.

zwangerschapsverlof2

1. Trek je huispak aan
Begin de eerste dag van je verlof met het aantrekken van een joggingbroek en capuchontrui. Gewoon omdat het kan. Omdat je toch pas aan het einde van de middag de deur uit gaat om boodschappen te doen. En omdat elastische kleren nu eenmaal erg lekker zitten over een dikke buik.

2. Bouw je werk rustig af
Je hebt je uiterste best gedaan om in de laatste week voor je verlof al je openstaande deadlines en actiepunten afgerond te hebben. Maar dat is niet gelukt. Geen paniek! Gebruik de eerste weken van je verlof om rustig af te bouwen. Het is zoals een cooling down na een training: plotseling stoppen is niet verstandig. Kruip dus gerust in je huispak achter je laptop voor wat klussen in laag tempo. Zorg wel dat iedereen weet dat je met verlof bent zodat er niets van je verwacht wordt.

3. Blijf in beweging
En dan bedoel ik niet alleen de beweging van je bed naar de bank naar de keukentafel, maar lichaamsbeweging buiten de deur. Verplaats je dikke buik dus naar het zwembad en de fiets; vooral je rug zal er blij mee zijn.

4. Nestel
Oké, heel eerlijk gezegd is nesteldrang niet zo aan mij besteed. Tijdens mijn vorige zwangerschap wachtte ik ook geduldig af tot die toe zou slaan, en dat gebeurde niet. Baby-inkopen hoeven we nu gelukkig nauwelijks te doen, maar we moeten wel wat aanpassingen doen in huis. Mijn advies: doe één baby-voorbereidend-ding per dag. Dan komt alles wel af.

5. Vertraag
Je zwangerschapsverlof is hét moment om televisieseries te gaan volgen terwijl je al jaren nauwelijks televisie kijkt. Om uren achter de laptop te zitten om de vakantiealbums te perfectioneren. Om boodschappen te doen bij drie verschillende winkels, en ovenschotels te maken op doordeweekse dagen. Om elke middag een dutje te doen en je er niet schuldig over te voelen. En om de krant helemaal te lezen – alle katernen.

Tot slot: bedenk je ook alvast dat je niet alleen de vier of zes weken tót je bevalling voor je hebt, maar ook de tien weken erna – met baby. Maak nog niet te veel plannen voor die tijd. Je weet toch niet hoe het zal gaan. Maar die weken zijn zeker weten anders dan de eerste paar weken van je verlof.