Zo word je gelukkiger op je werk

Zo word je gelukkiger op je werk

Tags:

Na het feest dat je studie was, zit je nu elke doordeweekse dag op een kantoor in tl-licht tussen stervende kamerplanten. Je mag er pas weg als het vijf uur is geweest, je manager spreekt je naam consequent verkeerd uit en je collega’s schijnen te denken dat je hier stage loopt. En dat terwijl je zo’n bijzonder mens bent, destined to do great things… Hieronder vijf stappen die ervoor kunnen zorgen dat je leven op je werk een gelukkig leven is.

gelukwerk

 

1. Ophouden met klagen
Natuurlijk, het voelt heel lekker om bij het koffiezetapparaat eens even flink te zeiken over die manager van je of over de collega die er dan toevallig net niet bij is. Het creëert een band met collega’s en het lucht op. Voor even.

Klagen is eigenlijk net zo verslavend als koffie. Na een tijdje wil je weer een nieuw bakkie en voor je het weet, kun je niet meer zonder. Zelfs als je eigenlijk even niets te klagen hebt ga je op zoek naar iets om over te klagen, want stiltes bij het koffiezetapparaat zijn nu eenmaal heel ongemakkelijk. Langzamerhand word je iemand die dus altijd wel iets te klagen heeft. En zulke mensen zijn nu eenmaal niet erg gelukkig.

2. Doe af en toe gewoon lekker niets
Voel je je inefficiënt? Zo’n dag dat je niets uit je handen krijgt? Prima. Doe gewoon even lekker niets. En voel je er vooral niet schuldig over. Bedenk dat er vroeger kantoren vol zaten met mensen zonder computers, die dus met de hand schreven, post naar het postkantoor brachten en dan weer weken moesten wachten op antwoord. Beantwoord dat mailtje morgen maar, ga nu fijn even facebooken (of babbelen met je collega’s)! Je zult bovendien merken dat tijdens dat nietsdoen de beste ideeën naar boven komen.

3. Verdiep je in de onderlinge verstandhoudingen – en profiteer ervan
De werkvloer is één groot politiek speelveld. Zorg dat je weet wat er speelt en hoe je mee kan doen. De helft van de tijd werk je aan je taken en de andere helft roddel je wat. Zorg er daarbij voor dat je de juiste informatie doorspeelt naar mensen die dingen voor jou kunnen veranderen, zodat ze dat op een dag misschien wel gaan doen.

4. Relativeer – en vind dingen grappig
Zelfspot is de beste remedie voor alles. Stel je voor dat jouw leven op het werk een sitcom zou zijn. Is het dan niet hilarisch dat je manager je naam altijd verkeerd uitspreekt? Dat je collega zo vaak oprecht geïnteresseerd vraagt hoe het nu gaat met de studie? En dat iemand met zulke grote dromen nu tussen de stervende kamerplanten zit? Maak jezelf gerust een beetje belachelijk, liefst hardop. Dat zorgt namelijk voor collega’s die jou leuk vinden en dat is altijd handig.

Sluit hierbij natuurlijk vooral je ogen niet voor hoe je collega’s bij tijd en wijle karikaturen van zichzelf worden. Hoe de opbouw van hun verhalen altijd hetzelfde is, bijvoorbeeld. Of hoe ze na een eigen uitspraak altijd in buldergelach uitbarsten, zelfs als de grap ver te zoeken is. Voor je het weet, leef je je eigen sitcom. Wie wil dat nou niet?

5. Geloof dat het beste nog komen moet
Ja, je had grote dromen en je dacht heel bijzonder te zijn. Nu leef je een dertien-in-een-dozijn-leventje op een niet-belangrijke plaats bij een bedrijf waar verder nog nooit iemand van gehoord heeft. Kop op. Je begint pas net. Je bent aan het zaaien om te oogsten in de toekomst. Met alles wat je nu leert, van minder klagen tot nietsdoen tot politiek bedrijven en vooral blijven lachen – doe je je voordeel in de toekomst. Want het beste, het hoogtepunt in je carrière, moet nog komen. En hoe awesome dat wordt hoef ik je natuurlijk niet te vertellen!

Meer tips zijn natuurlijk altijd welkom. Waardoor ben jij gelukkig(er) geworden op je werk?