Dakloze vrouwen worden ook ongesteld

Dakloze vrouwen worden ook ongesteld

Tags:

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch vergeet hulpverlening vaak dat dakloze vrouwen ook gewoon ongesteld worden, net als vrouwen die een dak boven hun hoofd hebben. Nu zou je denken dat dakloosheid en menstruatie weinig met elkaar te maken hebben (behalve dan dat er over beide fenomenen vaak op een vieze toon wordt gesproken), maar voor dakloze vrouwen is hun menstruatie een extra obstakel om te kunnen overleven op straat.

dakloos

Want wat blijkt, tampons en maandverband zijn redelijk aan de prijs en dakloze vrouwen kunnen deze spullen dan ook vaak niet kopen. Opvangtehuizen verstrekken zelden tot nooit tampons en maandverband, en hebben vaak strenge regels omtrent toiletgebruik. Als je ongesteld bent moet je je ongeveer om de drie uur verschonen, en je geregeld en goed kunnen reinigen. Het gebrek aan tampons, maandverband en wasgelegenheid is een serieus gezondheidsrisico voor de toch al kwetsbare groep vrouwen.

Dus toen een hulporganisatie aan dakloze vrouwen vroeg wat ze het hardst nodig hadden, was het verrassende antwoord; ‘tampons en maandverband’.

Lees dit artikel op de Huffington Post voor meer informatie.