Angelina Jolie in overgang na verwijderen eierstokken

Angelina Jolie in overgang na verwijderen eierstokken

Tags:

Angelina_JolieAngelina Jolie weet als geen ander dat kanker geen grapje is. Haar moeder, oma en tante overleden aan kanker, en Jolie zelf is ook draagster van het ‘kankergen’ BRCA1. Twee jaar geleden liet ze preventief haar borsten verwijderen en vandaag verraste ze de wereld met het bericht dat ze in de overgang zit, omdat haar eierstokken ook verwijderd zijn. In plaats van dit stil te houden, schrijft en spreekt ze er uitgebreid over en daarmee kan ze levens redden.

In The New York Times schrijft ze dat ze nog aan het twijfelen was over de juiste aanpak; medicatie slikken of eierstokken verwijderen, toen bleek dat ze eigenlijk geen keuze meer had. Uit haar bloedtest bleek dat haar ontstekingswaarden verhoogd waren, wat kan duiden op tumorvorming. Haar artsen adviseerden haar om niet langer naar alternatieven te zoeken, en haar eierstokken te laten verwijderen.

Een vrij simpele ingreep, maar met grote gevolgen. Zonder eierstokken kom je namelijk in de overgang. Een natuurlijke periode, waarin de hormoonhuishouding en het lichaam van een vrouw verandert. Een periode die in onze moderne cultuur erg neerbuigend wordt bekeken. Er wordt lacherig gedaan over opvliegers, vrouwen ‘drogen op’ en zijn geen seksuele wezens meer.

Nu een van de mooiste vrouwen in de wereld vervroegd in de overgang is gegaan om haar leven te redden, hoop ik dat mensen anders naar de overgang gaan kijken.

Regardless of the hormone replacements I’m taking, I am now in menopause. I will not be able to have any more children, and I expect some physical changes. But I feel at ease with whatever will come, not because I am strong but because this is a part of life. It is nothing to be feared.

 

– Angelina Jolie

En meer nog hoop ik dat vrouwen met het BRCA1 gen, zich net zo goed laten monitoren en onderzoeken als Angelina Jolie. Want haar operaties mogen dan heftig zijn, zonder borsten en eierstokken kan ze wel nog van haar leven, gezin en werk genieten. Laat je dus tijdig onderzoeken als je iets vermoed, en doe mee aan het bevolkingsonderzoek. Want hoe eerder kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans dat je het overleeft.

Lees hier het stuk dat Angeline Jolie over deze heftige beslissing schreef.

Foto: Gage Skidmore

Judith
Hoofdredacteur at Pinkbullets
Judith Valentijn schrijft als een intellectueel en praat als een viswijf. Ze is een dwangmatige lezer en leest zelfs alle brieven die ze van de belastingdienst krijgt. Heeft een ziekelijke dwang om over alles 'je moeder' opmerkingen te maken. (Je moeder is een ziekelijke dwang.) Is bezig met het stichten van een imperium. Gaat nog eens heel groot worden. Volg haar op Twitter voor dingen!

  • Suzanne

    Dapper en moedig om dit zo te besluiten en het dan ook vertellen. Dat ze een voorbeeld mag zijn; niet vanwege haar gekozen ‘oplossing’ maar omdat ze niet haar hoofd in het zand steekt, onderzoekt en kiest. Ook al is dat een keuze die moeilijk is. Ga d’r maar aan staan…