Revolutie: Wie is Özgecan Aslan en waarom moest ze dood?

Revolutie: Wie is Özgecan Aslan en waarom moest ze dood?

Tags:

Vorige week werd de 20-jarige Özgecan Aslan verkracht, verminkt en vermoord. Gebeurt vaker, ze is een van de zoveel mensen die nodeloos om het leven gebracht wordt. Gewoon, omdat het kan. Maar het verhaal van Özgecan is net even anders, en het lijkt erop dat haar dood vorige week een revolutie in gang heeft gebracht.

ozgecanNet als in ieder ander land, is ook in Turkije verkrachting een ding. Helaas is er een bizarre trend te zien, in plaats van dat de verkrachtingen en moorden afnemen, nemen ze alleen maar toe. Hierdoor wordt verkrachting bijna ‘gewoon’ en haal je je schouders op en schud je met je hoofd als je over de zoveelste verkrachting hoort.

De 20-jarige psychologiestudente Özgecan Aslan was zich net als veel andere jonge vrouwen bewust van het feit dat ze niet overal veilig is, dus droeg ze pepperspray bij zich. Na een dagje winkelen met een vriendin, nam Özgecan de bus naar huis.

Toen ze als enige passagier overbleef, leek het de chauffeur wel een kek plan om het busje naar een rustige plek te rijden en Özgecan te verkrachten. Niet alleen bespoot Özgecan de verkrachter met pepperspray om hem af te weren, ze vocht voor haar leven en sloeg en krabde hem. Dit maakte haar aanvaller zo boos, dat hij haar uiteindelijk neerstak én doodsloeg.

Gruwelijk verminkt

Een lijk in je bus is vragen om problemen, dus moest de chauffeur hulp zoeken om van Özgecan af te komen. Waarschijnlijk hebben zijn vader en zijn vriend (da’s pas een echte mattie!) geholpen met het verminken van het lichaam van Özgecan. Om potentieel DNA-materiaal te vernietigen, hebben ze haar vingers afgeknipt en haar lichaam in brand gestoken. Özgecan is vervolgens in een beekje gegooid, waar haar lichaam twee dagen later werd gevonden.

Ze was zo verminkt dat ze aanvankelijk is geïdentificeerd op basis van de kleding die ze droeg, want haar gezicht was onherkenbaar. Inmiddels heeft DNA-onderzoek haar identiteit bevestigd en zijn de daders opgepakt.

Het goede nieuws

Een jonge vrouw is dood omdat een fucktard het niet kon hebben dat zij het verdomde om zich te laten verkrachten. Daar is echt niets goeds aan te verzinnen. Maar toch gloort er hoop; de dood van Özgecan lijkt een revolutie in gang te hebben gezet. Op Twitter delen Turkse vrouwen hun verhalen over (seksueel) geweld en overal in Turkije gaan vrouwen de straat op om te demonstreren. Het stille lijden wordt plots heel erg luidruchtig en zichtbaar.

Özgecan komt er niet mee terug, maar de vrouwen van Turkije trekken een duidelijke grens: tot hier en niet verder. En ze worden gehoord. Vice-premier Davutoglu heeft beloofd een campagne te starten om het geweld tegen vrouwen uit te bannen, en twee ministers hebben zelfs proefballonnen opgelaten, om de doodstraf voor verkrachters in te voeren.

Nu vind ik zelf de doodstraf wat cru, maar harde maatregelen tegen (seksueel) geweld tegen vrouwen is in Turkije hard nodig. De afgelopen jaren neemt het aantal (dodelijke) incidenten toe, in plaats van af. Veel vingers wijzen direct naar president Erdogan, die niet onder stoelen of banken steekt dat hij vrouwen ondergeschikt vindt aan de man.

Niet dat je daarmee direct mannen oproept vrouwen te verkrachten, maar het zou al een stuk schelen als mannen en vrouwen voor de wet in elk geval gelijkwaardig worden beschouwd. Zo is een van de eisen van de vele actievoerders dat mannen die vrouwen vermoorden, een hogere gevangenisstraf krijgen. Mannen hoeven nu vaak maar een paar maanden te zitten, en kunnen vervolgens zonder consequenties hun oude leven weer oppakken.

Revolutie

Sinds Erdogan aan het roer staat, is het onrustig in Turkije. Waar Erdogan het liefst de klok terug zou willen draaien, lijken de Turken zelf vooral vooruit te willen. Het is nog te vroeg om te zeggen of de dood van Özgecan inderdaad een revolutie ontketent, maar de eerste stappen zijn gezet.

Bronnen / lees meer:

Judith
Hoofdredacteur at Pinkbullets
Judith Valentijn schrijft als een intellectueel en praat als een viswijf. Ze is een dwangmatige lezer en leest zelfs alle brieven die ze van de belastingdienst krijgt. Heeft een ziekelijke dwang om over alles 'je moeder' opmerkingen te maken. (Je moeder is een ziekelijke dwang.) Is bezig met het stichten van een imperium. Gaat nog eens heel groot worden. Volg haar op Twitter voor dingen!

 

  • Murat

    Van Özgecan naar Erdoğan, grappig dat je alles wat negatief is kan linken naar hem.

  • Berfin Berfin

    idd