Domme uitlatingen op social media leiden steeds vaker tot ontslag

Domme uitlatingen op social media leiden steeds vaker tot ontslag

Tags:

Vroeger gebeurde het maar zelden; op staande voet ontslagen worden om een abjecte mening. Maar vroeger gilde je dronken oom Rob op een besloten verjaardagsfeestje dat wijven erom vragen verkracht te worden, negers allemaal dood moesten en moslims geitenneukers zijn. Nu doet oom Rob dat soort uitspraken nuchter op Facebook, en leest de hele wereld – inclusief je baas – mee.

socialontslag

Zowel Achmea Rechtsbijstand en juridisch dienstverlener DAS geven aan dat vileine uitspraken op social media steeds vaker reden is voor ontslag. DAS had in 2014 maar liefst 300 (!) ontslagzaken waarbij uitlatingen op social media aanleiding gaven voor ontslag.

Een aanval op de vrijheid van meningsuiting?

Welnee. Je mag nog steeds alles zeggen wat je wilt.

Maar als je voor een bedrijf werkt, is het vrij logisch dat je ontslagen wordt als je op Facebook het volgende schrijft over de ebola-uitbraak; “Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland“.

Welke werkgever wil zich associëren met zulke uitspraken? Steeds minder dus. In haast alle gevallen werden de ontslagen goedgekeurd en hoefde er geen ontslagvergoeding uitgekeerd te worden. Denk dus goed na over potentiële gevolgen voor je je onderbuik op social media leegt.

Lees hier het complete artikel.