Drie redenen waarom iedereen het boek Sletvrees van Sunny Bergman moet lezen

Drie redenen waarom iedereen het boek Sletvrees van Sunny Bergman moet lezen

Tags:

Judith
Hoofdredacteur at Pinkbullets
Judith Valentijn schrijft als een intellectueel en praat als een viswijf. Ze is een dwangmatige lezer en leest zelfs alle brieven die ze van de belastingdienst krijgt. Heeft een ziekelijke dwang om over alles 'je moeder' opmerkingen te maken. (Je moeder is een ziekelijke dwang.) Is bezig met het stichten van een imperium. Gaat nog eens heel groot worden. Volg haar op Twitter voor dingen!

Vaak vond ik feministen en seksisme-roepers een beetje zeikerds. Als vrouw moet je wel tegen een stootje kunnen, en al die seksistische grappen moet je niet al te persoonlijk opvatten. De laatste jaren verander ik langzaam van mening. En Sletvrees heeft mij het laatste zetje in de goede (?) richting gegeven. Drie redenen waarom iedereen dit boek moet lezen.

sletvreesInternationale Vrouwendag is niet voor Nederlanders
Morgen is het Internationale Vrouwendag. Een dag waar door veel Nederlandse vrouwen een beetje laatdunkend over gedaan wordt. Volgens deze twee mannen is de emancipatie in Nederland immers voltooid. Nederlandse vrouwen staan op gelijke voet met mannen, en emancipatie en ‘dagjes’ als Internationale Vrouwendag is meer iets voor zielige Moslima’s met een hoofddoekje en Afrikaanse vrouwen met AIDS.

45% van Nederlandse vrouwen slachtoffer van seksueel geweld
Helaas blijkt uit onderzoek dat één op de twintig vrouwen in Europa verkracht is, en dat méér dan de helft van alle Europese vrouwen te maken heeft (gehad) met seksuele intimidatie. In heel Europa is gemiddeld 33% van alle vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld, en ons mooie kikkerlandje heeft de twijfelachtige eer om bovengemiddeld te scoren; 45% van alle Nederlandse vrouwen komt in aanraking met seksueel geweld.

Daarom is de publicatie van Sletvrees van Sunny Bergman zo belangrijk. Laat je niet misleiden door de naam, dit boek gaat veel dieper dan alleen het verschijnsel sletvrees.

Reden 1: vrouwen worden meer dan ooit op hun uiterlijk afgerekend
In 2007 ging de documentaire Beperkt Houdbaar in première. In deze documentaire kijkt Bergman naar het Westerse schoonheidsideaal (jong en strak) en wat vrouwen zichzelf aandoen om aan dit ideaal te voldoen.

Het eerste deel van het boek “Niet normaal”, gaat dieper op deze materie in dan de documentaire. Stukken die ze om wat voor reden op de montagekamer zijn gesneuveld, komen in het boek terug, met een nog uitgebreidere toelichting van Bergman, en aangevuld met nieuwe inzichten en onderzoeken.

Het is veel. Heel veel. Ze vertelt over haar eigen jeugd en puberteit en over haar drijfveren om Beperkt houdbaar te gaan filmen. En dan lees je al direct de eerste schokkende feiten, de eerste opzetten voor de documentaire werden allemaal afgekeurd, omdat niemand zit te wachten op een docu die gaat over vrouwen en hun uiterlijk.

Verderop in het boek komt dezelfde nare Dr. Matlock terug die ook al in de documentaire te zien is. Hij is van mening dat als je binnenste schaamlippen iets uitsteken, je een afwijking hebt. Gelukkig is hij gespecialiseerd in vaginal rejuvination en trekt hij met liefde je geboortekanaal strak en snijdt een stuk van je schaamlippen af.

Hordes vrouwen met een doodnormale foef, zijn dankzij dit soort praktijken overtuigd van het idee dat ze een afwijking hebben en een operatie nodig hebben… Normaal is allang al niet meer normaal. Vrouwen in moderne landen groeien op met het idee dat ze abnormaal zijn, en worden meer dan ooit afgerekend op hun uiterlijk.

Reden 2: Vrouwen in ‘enge landen’ als Oeganda en Marokko hebben een beter lichaamsbeeld en seksleven dan Nederlandse vrouwen

In ons vrijgevochten landje kijken we nergens van op. Lekker met je geliefde (m/v, maakt ons niet uit!) ga je naar een parenclub of naar de Kamasutra beurs. Kan allemaal. Niets aan seks is ons te gek!

Fout.

In het tweede deel van Sletvrees“Wereldseks” gaat Bergman op reis. En wat blijkt? In enge landen bomvol vrouwenonderdrukking en homohaat hebben vrouwen een positiever lichaamsbeeld en een beter seksleven dan in het übervrije Nederland. En we beseffen het zelf niet eens.

Net als in de serie Sunny Side of Seks reist ze door verschillende landen om de positieve kanten van seks te belichten. Onbedoeld is daardoor het tweede deel een nogal negatieve leeservaring…

Door het Nederlandse hokjesdenken (vrouw of man, hetero of homo, trans of cis) beperken we niet alleen de mensen om ons heen, maar ook onszelf. En als ik lees hoe vrij Marokkaanse en Oegandese vrouwen onderling met elkaar omgaan, en hoe ze tegen hun lichaam en seksualiteit aankijken, ben ik tegelijkertijd blij voor hen, en heb ik meelij met mezelf.

Hier wordt ook het grotere plaatje zichtbaar. En begrijp je dat Nederlandse vrouwen nog lang niet uit gestreden zijn. Wij vinden onszelf niet goed genoeg zoals we zijn.

3. De emancipatie is voltooid, maar als een vrouw van seks geniet, is ze een slet

Terwijl onze (groot)moeders streden voor seksuele vrijheid, lijken wij preutser dan ooit. In deel 3, Sletvrees praat Bergman met verschillende experts en onderzoekers, en blijkt dat het biologische idee dat mannen nu eenmaal meer van seks houden, niet klopt. We hebben onszelf wijsgemaakt dat een man evolutionair gezien nu eenmaal zijn zaad moet/wil verspreiden, en dat vrouwen het liever bij een partner houden die haar veiligheid en zekerheid biedt.

Leuke theorie, maar er lijkt weinig van waar te zijn. Ook het beruchte testosteron-niveau blijkt niet zaligmakend te zijn. Sterker nog, het is niet eens bekend wat voor werking testosteron precies op het mentale vlak heeft.

Deel drie is dan ook het meest deprimerende gedeelte van het boek. Zelfs anno 2014 is het prima voor mannen om veel met seks bezig te zijn, maar bij vrouwen is dat toch… vies. Of raar. Een vrouw met seksuele gevoelens is een slet. Of een hysterische nymfomane. (Ook grappig, er is geen mannelijke tegenhanger van het woord nymfomaan. Want een man met een flinke sekslust is gezond, en een vrouw ongezond.)

Niet alleen verkent Bergman haar eigen seksualiteit, ze laat ook sekswerkers en pornosterren aan het woord. Want daar kijken we natuurlijk stiekem allemaal op neer, iemand die haar lichaam gebruikt om geld te verdienen. Bah!

Net als de eerdere twee delen, staat deel drie zo bomvol informatie, dat ik het moeilijk vind om alles te reproduceren. Maar de boodschap is duidelijk. De emancipatie is nog niet voltooid. Nog lang niet.

Sletvrees Salon
Over al deze thema’s – en meer – gaat Sunny Bergman morgen in de Sletvrees Salon discussie met onder andere Stella Bergsma, Ellen Laan en Saskia Wieringa. De Sletvrees Salon wordt vanaf 20.00 uur gehouden in het NRC Café aan het Rokin in Amsterdam. De toegang is gratis, maar reserveren is wel verplicht. Meer informatie lees je hier.

Laat jouw stem horen!
Wat we concreet kunnen doen om ons zelfbeeld en sociale status te verhogen, weet ik eigenlijk niet. Wel weet ik dat ik heel veel vrouwen stil vind. Ben je net als ik bang om als een zeikerd gezien te worden als je “seksisme!” roept? Of vind je het allemaal wel meevallen? Of hoor jij bij de 45% van de Nederlandse vrouwen die het slachtoffer is van seksueel geweld en heb je gelijkheid al opgegeven?

Wat je ook vindt, voelt of denkt, laat je stem horen! Deel dit stuk, spreek je uit, ga naar avonden als Sletvrees Salon en verbreed je kennis over dit onderwerp door je in te lezen. Sletvrees van Sunny Bergman is een goede eerste stap.

Wil jij dit boek lezen? Via deze link kun je Sletvrees van Sunny Bergman bij Bol.com bestellen. Vanwege de enorme lading informatie raad ik je af om het hele boek in één zit te lezen, want dan loop je over. Maar het is een geweldig goed beginpunt om de eerste stappen richting een positief zelfbeeld en seksegelijkheid te zetten.

Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
Oktober 2013
304 pagina’s