Islam en feminisme gaan prima samen

Islam en feminisme gaan prima samen

Tags:

Wij westerlingen weten alles van de Islam. Zo weten we zeker dat alle vrouwen onderdrukt worden en wij ze moeten redden. Feminisme is een westerse uitvinding en moslims willen daar niets van weten. Toen socioloog Rachel Ronaldo naar het islamitische Indonesië ging om te kijken hoe zwaar vrouwen het daar hebben, vond ze verschillende islamitische feministische organisaties.

hijab

Natuurlijk zijn fundamentalisten tegen feminisme, maar in Indonesië hebben de verschillende organisaties toch het nodige voor elkaar gekregen. Zo is huiselijk geweld sinds kort verboden, en is anticonceptie makkelijker verkrijgbaar.

Opvallend is dat deze feministes zichzelf moslima’s noemen. In de Koran komen verzen voor die vrouwen prijzen, maar ook verzen die vrouwen ondergeschikt stellen aan de man (net als in de Bijbel). Deze vrouwen zijn ervan overtuigd dat de kern van Islam liefde is, en je er wel rekening mee moet houden dat het boek in een andere tijdsgeest is geschreven.

500 jaar geleden waren vrouwen ondergeschikt aan hun man, maar moderne moslima’s in Indonesië werken gewoon en bepalen zelf wat er met hun lijf gebeurt.

Lees de bevindingen van Rachel Ronaldo op Bitch Media.

Foto: Feri Jagoan | Flickr

  • Lau Rakett

    Jammer dat dit geen langer stuk is. Ik ben er van overtuigd dat er over dit onderwerp nog heel veel meer interessants te melden is.

    De eerste zinnen zijn heel treffend, want ik merk zelfs bij mezelf dat ik met dat vooroordeel in mijn achterhoofd af en toe naar alle hoofddoeken in de straat kijk en hoop dat het hun eigen keuze is (de kans lijkt me kennelijk in mijn onderbuik alsnog aanzienlijk dat het dat niet is). Het enige wat ertegen helpt is de vrouwen onder die hoofddoeken leren kennen. Ik heb met mijn werk en in mijn buurt het geluk dat ik die kans op grote schaal krijg. Ik heb buurvrouwen, cursisten, stagiairs, collega’s en een bazin met een hoofddoek gehad. Zo brokkelt dat vooroordeel langzaam een beetje af. Want ik ken er intussen een die voor het Nederlandse drugsbeleid is, een heleboel die absoluut geen type zijn om thuis te zitten, een wiens tweede kind op haar veertigste geboren is omdat ze door de zenuwen voor haar inburgeringsexamen de pil een keer was vergeten, een heleboel die fulltime werken en hun kinderen bewust naar een openbare school sturen, en genoeg die echt gewoon doen (en ook mogen doen) wat ze zelf willen in plaats van wat hun man wil. Allemaal overtuigde en vrome moslims. Dat wil dus niet zeggen dat ze geen eigen persoonlijkheid en gezond verstand hebben. Echte vrijheid is ook godsdienstvrijheid, laten we dat vooral niet vergeten.

  • Maxov Max

    Ha,ha,wat een leugen…In het islamitische Indonesië regeert de sharia…