Niets dan lof voor wetenschappers als Erik Scherder; mensen die aanstekelijk weten te vertellen over hun vakgebied en het grote publiek weten te overtuigen van hun standpunten. En het standpunt van Scherder is vrij eenvoudig: loop meer, want dat is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hersenen. In dit boekje legt hij uit waarom precies.
Brekend: bewegen is gezond
Ik denk dat het een veilige aanname is dat iedereen wel weet dat bewegen gezond voor je is. Maar waar andere beweeggoeroes met hippe programma’s en technieken komen (bootcamp, insanity, zumba, whatever) pleit Scherder voor mijn favoriete vorm van bewegen; lopen. Mits je niet gehinderd wordt door een handicap, kan iedereen het. Het is niet moeilijk en je kunt het overal doen.
Als je slechts een half uur (aaneengesloten!) per dag in een stevig tempo loopt, beweeg je genoeg om fysiek en mentaal fit te blijven. Je hoeft er niet eens voor naar een sportschool, en als het regent kun je binnen rondlopen.
We weten het allemaal, maar we doen het te weinig. Meest schokkende uit Laat je hersenen niet zitten vind ik echter dat juist op plaatsen waar mensen écht baat hebben bij beweging (ziekenhuizen en verzorghuizen), er juist ontzettend weinig bewogen wordt.
Bedrust is funest
Als je ziek bent, geeft haast iedereen hetzelfde advies; kruip lekker in bed en je gaat je vanzelf beter voelen. Mooi niet dus. Van in bed liggen is nog nooit iemand beter geworden, sterker nog, je gaat er fysiek en mentaal van onderdoor om te veel bedrust te houden.
Natuurlijk zijn de mogelijkheden in de zorg beperkt, maar veel dementerende ouderen gaan nu sneller achteruit dan nodig is, omdat het makkelijker is om ze inactief te houden. Natuurlijk kun je alzheimer en andere ernstige ziektes niet genezen met een ommetje door het park, maar in ieder hoofdstuk haalt Scherder onderzoeken aan die aantonen dat lopen zoveel gezonder is dan zitten, liggen en staan.
Zitten is het nieuwe roken
Scherder juicht net als veel mensen toe dat roken steeds meer not done is. Iedereen snapt hoe ontzettend slecht roken voor je gezondheid is, maar zitten is net zo slecht, en dat vinden we allemaal prima. Sinds de opkomst van de beeldschermen, zitten we meer en meer.
Dit heeft een behoorlijke weerslag op ons. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Scherder gaat zelf zo ver om te stellen dat zitten het nieuwe roken is. En nee, je hoeft nu echt geen atleet te worden, maar met slechts een half uur stevig wandelen per dag, verbeter je je fysieke en mentale conditie.
Gebbetjes tussendoor
Ook al is de boodschap van Scherder serieus en urgent, de teksten zijn toegankelijk geschreven en de onderzoeken worden duidelijk uitgelegd. Wie Scherder wel eens in De wereld draait door of een ander programma heeft gezien, weet dat hij ook met veel humor kan vertellen. Dit zie je ook terug in Laat je hersenen niet zitten, na een ernstig betoog maakt hij gerust een gebbetje over dat hij een slechte danser is, en meemaakt hoe zijn toehoorders tijdens een lezing in slaap vallen.
De oplossing ligt binnen handbereik
Ondanks de luchtige toon en de gebbetjes, snap je tijdens het lezen wel dat Scherder over een écht probleem schrijft. De vele cijfers en statistieken die hij aanhaalt zijn terecht alarmerend; we worden steeds ongezonder, fysiek en mentaal. Scherder haalt verschillende onderzoeken aan waaruit blijkt hoe lopen een positieve invloed heeft op de hersenen, en komt dus na alarmerende berichten met een wel heel makkelijke oplossing; lopen.
Het helpt je beter na te denken, het houdt je hersenen en je lijf gezond. Het is gratis en je kunt het overal doen. Doe jezelf dan ook een plezier en ga gewoon *nu* even een stukje lopen. Ben je nog niet overtuigd? Lees Laat je hersenen niet zitten, waarin Scherder op heldere wijze uitlegt wat er precies in je hersenen gebeurt terwijl je loopt én wat er gebeurt als je teveel zit.
Laat je hersenen niet zitten krijgt vier van de vijf roze kogels.
Wil jij Laat je hersenen niet zitten van Erik Scherder lezen? Via deze link kun je het boek bij Bol.com bestellen. (Bol verkoopt trouwens ook stappentellers, handig voor als je wilt bijhouden of je genoeg loopt op een dag!)
Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep
176 pagina’s
Oktober 2014