Boekrecensie: Zendingsdrang – Richard de Nooy

Boekrecensie: Zendingsdrang – Richard de Nooy

Tags:

zendingsdrangOorlogscorrespondent Remco de Heer, ook wel bekend als JR Deo, komt na een incident terecht in het instituut voor Forensische Observatie. Hij wordt daar geobserveerd en er worden uitgebreide gesprekken met hem gevoerd, om te bepalen of hij toerekeningsvatbaar was toen hij zijn misdaad pleegde.

Deo is anders dan zijn mede-observanten. Razend intelligent, geen domme crimineel en hij heeft een heftige carrière achter de rug. Juist op plaatsen waar niemand heen wilde, scharrelde hij rond, om verhalen op te tekenen. Een heldhaftige baan, maar Deo vindt zichzelf alles behalve een held.

De eerste dagen blijft hij op zijn kamer, onder andere omdat een van de andere observanten ervan overtuigd is dat Deo God is. Uiteindelijk besluit hij zijn kamer te verlaten en hij werkt als een magneet op de andere mannen. Ze willen graag met hem praten, hij luistert en zo hoort hij over de meest gruwelijke dingen.

Als hij niet bij de anderen is, zit hij in zijn kamer en schrijft. Verhalen over wat hij heeft meegemaakt in oorlogsgebieden, maar ook zijn eigen observatierapporten. Zijn contact met de psycholoog en psychiater is goed en voor hen is de zaak Deo vrij simpel. In de oorlogsgebieden heeft hij een trauma opgelopen en hij is eenmalig ontploft.

Maar net als jij als lezer denkt hoe alles zit, neemt ‘Zendingsdrang’ een bizarre wending. Uiteindelijk blijkt niets te zijn wat het lijkt.

Richard de Nooy heeft met ‘Zendingsdrang’ geen standaard roman geschreven. Daar waar de meeste Nederlandstalige romans min of meer allemaal dezelfde structuur hebben, komt De Nooy met een compleet verfrissende vorm.

De hoofdpersoon observeert zichzelf en schrijft verhalen over wat hij heeft meegemaakt. Hierdoor lijkt niet De Nooy te bepalen wat wij lezers komen te weten, maar JR Deo. En hierdoor word je als lezer continu op het verkeerde been gezet.

Knap, want na het lezen van het laatste hoofdstuk keek ik even beduusd voor me uit. Omdat ik in deze recensie niet teveel van de inhoud weg wil geven, kan ik niet uitleggen waarom ik beduusd was. Maar neem van mij aan dat ‘Zendingsdrang’ verrassend goed geschreven is en je aan het denken zal zetten. Over oorlog, liefde, zelfdestructie, waarheid en de zelfkant van het leven.