Heftig: Wees Gegroet – Hans van der Beek

Jannes heeft zijn broer sinds de dood van hun moeder niet meer gezien. Henri is namelijk van mening dat de kanker die hun moeder vernietigde, een straf van god was en dat ze het over zichzelf heeft afgeroepen.

Tien jaar na haar dood besluit Jannes de strijdbijl te begraven en zijn broer op te zoeken. Henri woont inmiddels in Zwitserland, waar hij priester is van de geloofsgemeenschap ‘Nieuwe Christenen’, voorheen bekend als ‘Kampf gegen Satan’. Deze gemeenschap wordt geleid door ‘de Zwaard-Bisschop’ Nikolaus Schneider.

Omdat de Zwaard-Bisschop een direct lijntje heeft met god, is hij in staat om wonderen te verrichten. Zo heeft hij verscheidene mensen genezen van kanker en is niemand zo bekend met De Waarheid als de Zwaard-Bisschop. Henri volgt zijn leider blindelings, dus als hij zegt dat de joden zelf de twee wereldoorlogen hebben gepland en Auschwitz over zichzelf hebben afgeroepen, dan is dat zo.

Ook al is Jannes een atheïst, hij begrijpt niet dat zijn broer de Zwaard-Bisschop niet heeft gevraagd hun moeder te genezen. Als je toevallig iemand kent die meerdere wonderen heeft verricht, waarom dan niet om een wonder vragen voor je eigen moeder? En dan volgt inderdaad een uitgebreide uitleg over waarom mama de kanker over zichzelf heeft afgeroepen. Ze was van haar geloof gevallen, ging alleen nog maar op feestdagen naar de kerk, sprak slecht over mensen en maakte soms grappige opmerkingen die écht niet konden. En daarom is ze nu ook niet in de hemel, maar in het vagevuur.

‘Wees Gegroet’ begint met het sterven van de moeder van Jannes. Hij is bij haar en verzorgt haar terwijl zijn broer in een kapel zit te bidden. Dit hoofdstuk was zo enorm heftig, dat ik bijna niet verder wilde lezen. Het is altijd fijn als een auteur emoties goed over weet te brengen, maar als Hans van der Beek me direct tijdens het eerste hoofdstuk aan het huilen maakt, voel ik me niet echt geroepen om gezellig verder te lezen.

Gelukkig heb ik wel verder gelezen, want ondanks de heftige thematiek, is het een enorm toegankelijk en onverwacht humoristisch boek, met meerdere lagen. Wat ook opvalt is dat Van der Beek geen kant kiest, dat mag je als lezer zelf doen.

Kortom, dit is een indrukwekkende roman, met een verhaal en een twistpunt dat je lang na het lezen nog na doet denken. Wees Gegroet krijgt daarom vier van de vijf roze kogels.