Hellend Vlak – Laura Broekhuysen

Hellend Vlak – Laura Broekhuysen

Tags:

hellendvlak2Soms zijn boeken zo mooi, dat je er weken over doet om ze uit te lezen. ‘Hellend vlak’ is zo’n boek. Sommige zinnen en alinea’s vond ik zo mooi, dat ik ze nog een keer las. En nog een keer. En nog een keer.

Musici Wobke en Edward zijn om onbekende redenen met hun kinderschare in een IJslands fjord gaan wonen. Hun jongste kind en enige dochter Lidewijde, heeft fabelachtige oren en is zeer muzikaal. Het zou dan ook voor de hand liggen dat Liedewijde de muziek in gaat. Niets is echter minder waar, daar Wobke en Edward een nogal aparte opvoedstijl hebben. Hun zonen en dochter mogen alles, en moeten niets. Zo zullen ze uit zichzelf een moraal ontwikkelen, zonder dwang.

En mooi idee, maar in de praktijk werkt het maar matig, ook al heeft Lidewijde een geweldige jeugd. Ze wordt op een liefdevolle manier geplaagd door haar verwarrende hoeveelheid broers (het kunnen er zes of zeven zijn, maar Lidewijde kan niet snel genoeg tellen om al haar beweeglijke broers mee te rekenen) en wordt verwend met de mooiste verhalen. Ook al is er geen school in de buurt, toch leert Liet een paar belangrijke lessen;
– Iedereen heeft een boom die zuurstof voor je uitademt. Als je te ver uit de buurt bent bij jouw boom, heb je geen zuurstof en ga je dood. Gelukkig zijn haar broers niet te beroerd om uit te leggen hoe ver ze precies bij haar berk uit de buurt kan komen, zonder te stikken.
-De loerende adelaar is gevaarlijk, want hij kan je grijpen.
– De kwade vrouw Grýla komt uit de bovenste bergen en aast op stoute kinderen. Voor je ouders hoef je dus niet bang te zijn, maar als je stout bent kan Grýla plots tevoorschijn komen en je in een zak stoppen.

En zo leeft een wonderlijk meisje en wonderlijk leven, in een IJslandse fjord. Alles is mooi, zelfs de nukken van haar vader Edward, die zich soms dagenlang niet laat zien. En zo kabbelt het leven van Liedewijde voort, tot blijkt dat haar vermoedens waar zijn en ze inderdaad in de gaten wordt gehouden.

Auteur Laura Broekhuysen studeerde viool aan het Conservatorium van Amsterdam en publiceerde al twee boeken. Niet alleen is een ze begenadigd muzikante, maar ook in staat om in een boek een wereld te scheppen waar je als lezer haast in wilt verdwijnen. De wereld van Lidewijde, haar broers en haar ouders heeft iets onschuldigs en sinisters tegelijk.

‘Hellend vlak’ heeft geen heftige plotwendingen, maar is pagina voor pagina interessant en mooi om te lezen. Tot je beseft waar de titel eigenlijk precies op slaat…

Dit boek krijgt de maximale score van vijf roze kogels, ondanks (of dankzij?) het vreemde gevoel in mijn maag na het lezen van de laatste pagina.