Mars in Parijs: hypocriete wereldleiders of startsein voor verbetering?

Mars in Parijs: hypocriete wereldleiders of startsein voor verbetering?

Tags:

Gisteren marcheerden zo’n 1,5 miljoen mensen in Parijs voor vrijheid van meningsuiting, en om de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo te herdenken. Onder hen vele wereldleiders. Een mooi beeld, maar helaas paardrijlaars nemen deze wereldleiders het zelf niet zo nauw met de vrijheid van meningsuiting. Hypocriet of het startsein voor verbetering?

charliehebdomars

Op Twitter plaatste Daniel Wickham een mooi lijstje van de hypocriete wereldleiders;

En deze lijst loopt nog even zo door, niet met slechts ‘enge’ moslimlanden, maar ook Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de NAVO (!) staan op de lijst. Zelf onze eigen Mark Rutte liep met een serieus gezicht rond, terwijl cartoonist Gregorius Nekschot in 2008 op brute wijze van zijn bed werd gelicht, en vast werd gezet omdat hij beledigende cartoons maakte…

Hypocriete mars?

Nu is het heel begrijpelijk om deze mars af te doen als hypocriet, en boos verder te Twitteren, bloggen en Facebooken over hoe kut de wereld is. Want hoe kun je meelopen in een mars vóór vrije pers, als je je eigen nationale pers hebt gedwarsboomd, gearresteerd, mishandeld of zelfs vermoord? Zouden de dames en heren wereldleiders dat even vergeten zijn? Lopen de leiders van islamitische oliestaten alleen maar mee om te voorkomen dat hun klanten weglopen?

Natuurlijk is de mars een grote PR-stunt. Ik verwacht ook niet dat alle opgesloten journalisten en bloggers wereldwijd vandaag opeens vrijgelaten worden.

Maar dankzij de mars is er wel aandacht voor deze mensen. Dankzij de mars, kijkt de hele wereld mee.

Natuurlijk wordt de aanslag op Charlie Hebdo gebruikt om onze vrijheden verder in te perken.

Maar dankzij de mars is er meer aandacht oor vrijheidsbeperkende regels. Dankzij de mars, kijkt de hele wereld mee.

De hypocriete wereldleiders zouden dus best wel eens onbewust een stap in de goede richting gezet kunnen hebben. Wat vind jij? Mooi gebaar, hypocriete bende of het eind van de wereld?

Judith
Hoofdredacteur at Pinkbullets
Judith Valentijn schrijft als een intellectueel en praat als een viswijf. Ze is een dwangmatige lezer en leest zelfs alle brieven die ze van de belastingdienst krijgt. Heeft een ziekelijke dwang om over alles 'je moeder' opmerkingen te maken. (Je moeder is een ziekelijke dwang.) Is bezig met het stichten van een imperium. Gaat nog eens heel groot worden. Volg haar op Twitter voor dingen!