Pubers worden NIET crimineel van muziek

Pubers worden NIET crimineel van muziek

Tags:

Eens in de zoveel tijd komen mensen tot de constatering dat sommige dingen behoorlijk klote zijn, en zoeken we naar een oorzaak. De ene keer is het de schuld van games dat jongeren ontsporen, deze keer is muziek weer aan de beurt. Steeds weer verschijnen er nieuwe “onderzoeken” waaruit zou moeten blijken hoe gevaarlijk muziek is voor beïnvloedbare pubers. Van hiphop ga je moorden, van punk ga je drugs gebruiken en van pop word je promiscue. Het zal geen verrassing zijn; al dit soort onderzoeken zijn onzin.

muziekcrimineel

Tom ter Bogt, Loes Keijsers en Wim Meeus besloten dit controversiële onderwerp ook weer eens onder de loep te nemen en ontdekten inderdaad een verband tussen afwijkend gedrag en muziekvoorkeur. En wat blijkt, door naar een bepaald genre te luisteren, word je niet opeens crimineel.

Wat wél bleek is dat dwarse pubers graag muziek luisteren die bij een subcultuur hoort waarmee ze zich af kunnen zetten tegen hun ouders. En ouders krijg je natuurlijk vrij makkelijk over de zeik door heel hard heavy metal te luisteren, zodat je lekker kunt zwelgen in je onbegrepen gekwetste ziel.

Maar worden pubers die heavy metal luisteren dan allemaal getatoeëerde moordende motorrijders? Natuurlijk niet. Meeste dwarse pubers groeien (ongeacht hun muzikale voorkeur) op tot modelburgers.

Het enige dat dit onderzoek laat zien is dat jonge pubers die van rebelse muziek houden, grote kans hebben een paar jaar later ook rebels gedrag te gaan vertonen. Die conclusie kan voor niemand wereldschokkend zijn.

Meer duiding en achtergrondinformatie over dit onderzoek staat op Diep Onderzoek.