Vijf tips om niet overspannen te worden tijdens je volgende verhuizing

Verhuizen is een enorm karwei. Vrienden helpen verhuizen is een leuk karweitje. Je steekt de handen uit de mouwen, het schiet lekker op en na een paar uur ga je naar je eigen opgeruimde huis, je vrienden achterlatend tussen al hun dozen. Ga je binnenkort vrienden helpen verhuizen? Geef ze nu alvast deze vijf tips, dan wordt de verhuisdag een eitje.

1. Regel veel dozen. Heel veel.
Maak een inschatting en verdubbel je inschatting om het werkelijk nodige aantal te weten. Zat je te denken aan 50 dozen? Regel er 100. Ga wekenlang ’s morgens naar Albert Heijn om goede dozen te scoren, of investeer in echte verhuisdozen. En vraag even in je vriendenkring wie er nog een stapel heeft liggen.

2. Neem vrij om in te pakken.
Inpakken kost veel meer tijd dan je denkt. Je begint optimistisch met boeken, cd’s, kleding en keukeninventaris. Maar 80% van je tijd gaat zitten in 20% van je spullen. De laatjes met semi-belangrijke spullen die je moet uitzoeken, het dressoir, de kelderkast, de schuur. Haal ook alvast de meubels uit elkaar die beter in losse delen te vervoeren zijn. En label alle dozen met wat erin zit én naar welke kamer het moet.

3. Gooi weg.
Dit is hét moment om grote opruiming te houden. Hoeveel paar sneakers heb je? Hoeveel paar laarzen? Hoeveel paar ballerina’s? Bewaar twee paar van elk. Kleren die je niet alleen afgelopen seizoen (winter/zomer) niet hebt gedragen, maar het jaar ervoor ook al niet, kan weg. Dozen die nog niet waren uitgepakt van de vorige verhuizing? Kan waarschijnlijk weg. Wat emotionele waarde heeft, stop je in een plastic krat met deksel en zet je op zolder. Voor altijd.

4. Doe alles in een doos.
Echt alles. Ook planten en lampen en apparaten die bijna een hele doos in beslag nemen. Een doos is namelijk veel makkelijker dragen en stapelen dan een plant of lamp of apparaat. Bovendien kun je er wat losse spullen bij in stoppen, dus met dozen loop je minder vaak dan met losse spullen.

5. Vraag vrienden om te helpen, maar bereid alles voor.
Als je 1 t/m 4 hebt opgevolgd, dan heb je alles al degelijk voorbereid. Nu de dag zelf nog. Bestel je vrienden niet te vroeg, zodat je na het opstaan een uur of twee hebt om de laatste spullen in te pakken, je bed uit elkaar te halen en de vrachtwagen op te halen. Je vrienden kunnen dan in een paar uur alles inladen en weer uitladen. En kunnen met een voldaan gevoel naar huis gaan, jou achterlatend tussen al je dozen. Nu maar hopen dat je die goed gelabeld hebt.