Boekrecensie: Eerste hulp bij emoties – Guy Winch

Boekrecensie: Eerste hulp bij emoties – Guy Winch

Tags:

We weten allemaal wat we moeten doen als we een fysiek ongeluk(je) krijgen. Zonder twijfel steriliseren we een wond, plakken we pleisters of bellen we de huisarts of de eerste hulp als we het zelf niet op kunnen lossen. Maar als het op mentale kwetsingen aankomt, hebben we geen idee wat we moeten doen. Psycholoog Guy Winch geeft in dit zelfhulpboek belangrijke handvatten voor eerste hulp bij emoties.

eerstehulpbijemotiesZoek bij ernstige psychische kwetsuren hulp van een professional
Juist omdat Winch een psycholoog is, weet hij als geen ander dat een zelfhulpboek geen vervanging is van professionele begeleiding. Dus benadrukt hij geregeld dat zijn boek alleen maar te gebruiken is bij het psychische equivalent van een verkoudheid, als je een mentale longontsteking hebt, moet je naar een dokter en geen pleisters plakken in de vorm van een zelfhulpboek.

Praktische voorbeelden en handige tips
De ondertitel van Eerste hulp bij emoties is “onmisbaar advies bij psychische blessures en blauwe plekken” en dit geeft de inhoud van het boek perfect weer. We hebben allemaal wel eens te maken met afwijzing, verlies, onzekerheid, mislukkingen, piekeren of een schuldgevoel.

Deze emoties zijn geen reden om direct een abonnement te nemen bij het GGZ, maar als je deze psychische blauwe plekken niet correct aanpakt, kunnen ze wel uitgroeien tot diepgewortelde problemen. Deze problemen kun je met behulp van dit boek voorkomen.

Ieder hoofdstuk heeft dezelfde opbouw, en Winch wisselt voorbeelden uit zijn praktijk af met verschillende behandelmethodes en nuttige oefeningen.

Winch is grappig en streng
De meeste zelfhulpboeken hebben een toon waar ik jeuk van krijg. De schrijvers zijn vaak een bonk begrip, bloedserieus en Heel Ernstig. Guy Winch niet. Hij heeft een prettige schrijfstijl, gebruikt humor om zijn argumenten kracht bij te zetten en dwingt zijn cliënten en de lezer om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Bij Winch ben je geen slachtoffer van de omstandigheden of je (slappe) karakter, hij laat je inzien dat je meer kunt dan je denkt. En als je de oefeningen in het boek ook daadwerkelijk uitvoert, kun je er veel baat bij hebben.

Een van de betere zelfhulpboeken
En daar zit ook de crux, de oefeningen die Winch beschrijft heeft hij niet zomaar verzonnen, deze zijn gebaseerd op de ervaringen in zijn eigen praktijk, en op gedegen wetenschappelijk onderzoek. Maar als je deze oefeningen niet uitvoert en niet toe past op jouw psychische kwetsuren, zal je ook geen verbetering merken.

Lezen over een pleister is namelijk heel wat anders dan daadwerkelijk een pleister opplakken.

Mits je dus daadwerkelijk de oefeningen doet, is Eerste hulp bij emoties een van de betere zelfhulpboeken. Het is geen boek om in een zit van kaft tot kaft te lezen, maar wel een handig naslagwerk in het geval van emoties.

Eerste hulp bij emoties krijgt vier van de vijf roze kogels. Winch heeft succesvol overlevenden, nabestaanden en hulpverleners van 9/11 geholpen, dus hij kan ook echt verlichting brengen bij jouw emotionele blauwe plekken.

Wil jij jouw psychische blessures en blauwe plekken aanpakken? Via deze link kun je Eerste hulp bij emoties van Guy Winch bij Bol.com bestellen.