Boekrecensie: Lang zal ze leven! – Barbara Stok

Boekrecensie: Lang zal ze leven! – Barbara Stok

Tags:

langzalzelevenHelaas voor de fans is Lang zal ze leven! geen nieuw werk, maar een verzameling van het eerdere werk van Barbara Stok. Maar ook als je haar eerdere strips al hebt gelezen, is deze verzameling hoogtepunten de moeite waard.

De ondertitel van de bundel is ‘van 20+ tot 40-‘ en dat maakt deze strip zo leuk en de moeite waard om te lezen. Barbara Stok begon rond haar twintigste met full time tekenen, nadat ze als fotojournalist bijna een zenuwinzinking kreeg. Ze had aan de fotoacademie gestudeerd, journaliste is een geweldig vak, dus waarom vond ze het dan zo verschrikkelijk?

Net als veel 20-plussers zoekt Barbara naar een pad om te volgen, naar het doel in haar leven. Is dit op de eerste pagina’s van de bundel nog een orgasme, feesten en die ene leuke jongen uit de kroeg, later wordt ze gedwongen om na te denken over de grotere zaken des levens.

De laatste paar boeken van Barbara Stok hebben allemaal een filosofisch tintje, vooral ‘Over de levensgenieter die haar angst voor de dood wil verdrijven’. In Lang zal ze leven! wordt duidelijk waar die filosofische instelling vandaan komt en hoe Barbara haar wereldbeeld is gevormd.

En met dat wereldbeeld van Barbara Stok is niets mis, helemaal niet op de mooie manier waarop ze alles in beeld brengt. Ze heeft humor, kan goed relativeren en is niet bang om zich – letterlijk en figuurlijk – bloot te geven. Dus lach je met haar mee als ze de slappe lach krijgt in een meditatiecentrum en lees je stilletjes verder als het haar en haar grote liefde Ricky niet lukt om zwanger te worden en als de broer van Ricky onverwachts dood gaat.

Lang zal ze leven is niet een random verzameling strips uit het eerdere werk van Stok, het lijkt haast een compleet nieuw boek. Door de strips op chronologische volgorde te sorteren, komt de rode draad uit het werk van Barbara Stok nog duidelijker naar voren dan in haar andere boeken.

En omdat Stok autobiografisch schrijft en tekent, is die rode draad zijzelf. Op de eerste pagina’s is ze een zoekende, twijfelende en onzekere twintiger, en langzaam zie je haar groeien. Niet dat ze als bijna-veertiger alle antwoorden heeft, maar ze heeft wel een gezonde kijk op het leven ontwikkeld en durft steeds beter te genieten.

Ondanks dat alle tekeningen in zwart-wit zijn, is dit een van de kleurrijkste strips die ik ooit heb gelezen. Lang zal ze leven! van Barbara Stok krijgt vijf van de vijf roze kogels, en ik hoo pdat ze nog erg lang leeft en veel mooie strips voor ons blijft tekenen.

Wil jij Lang zal ze leven! van Barbara Stok lezen? Via deze link kun je het boek bij Bol.com