Drie eenvoudige tips om verkrachting te voorkomen

Drie eenvoudige tips om verkrachting te voorkomen

Tags:

De meeste verkrachtingen worden niet gepleegd door enge mannen die zich in verlaten steegjes en achter bosjes verschuilen, maar door bekenden van het slachtoffer. Tips als ‘loop niet alleen door een donker steegje’, dragen dus niet echt bij aan het voorkomen van een verkrachting. Daarom zet ik in dit artikel drie eenvoudige tips op een rij, waar je echt iets aan hebt.

verkrachting1

1. Leer je kinderen respect te hebben voor de grenzen van andere mensen

Kleuters, peuters, kleine kinderen en pubers hebben er een dagtaak aan; de grenzen opzoeken van andere mensen. Een peuter pakt een brandweerauto van een andere peuter af, en als het slachtoffertje van deze brutale roof vervolgens verbouwereerd zijn speelgoed terug probeert te pakken, krijgt hij/zij een klap en wordt er geschreeuwd en gehuild. De ‘dief’ ziet het probleem niet eens; hij wilde toch gewoon met de brandweerauto spelen? Dan mag je die toch gewoon afpakken?

Gelukkig zijn wij mensen intelligent en ontwikkeld, en kun je je gewelddadige kleintje leren waarom het niet okay is om speelgoed af te pakken. Een simpelweg ‘dat mag niet’ leert ze niets. Leer daarom je kinderen waarom ze precies respect moeten hebben voor andermans grenzen, en hoe ze hun eigen grenzen kunnen bewaken. (pro tip: leer je kinderen dat ze hun eigen grenzen kunnen bewaken door van zich te laten horen, niet door gelijk te slaan of schelden.)

2. Besef dat je geen gedachten kunt lezen

Mensen kunnen veel. Gedachten lezen kunnen we echter niet. Dus als je denkt zeker te weten dat iemand op een seksuele manier in jou geïnteresseerd is, check dat dan even bij die persoon zelf. Alleen omdat iemand naar je lacht of je een drankje aanbiedt, betekent niet gelijk dat hij/zij lichaamssappen uit wil wisselen.

Dus voordat je iemand ongemakkelijk maakt door hem of haar te benaderen op een manier die ze niet okay vinden, controleer of jouw gedachtes kloppen. Nu hoef je niet per se iemand op de man af te vragen of ze een keer willen neuken, maar je kunt ze wel vertellen dat je ze erg leuk vindt, en graag beter wilt leren kennen. Wijst de persoon in kwestie je af? Dan heb je pech. Klaar. Wijs hij/zij je niet af? Veel plezier!

3. Als een man of een vrouw ‘nee’ of ‘stop’ zegt, stop dan!

Ik heb de meest simpele en effectieve tip voor het laatst bewaard. Ben je iemand aan het betasten en maakt hij/zij afwerende gebaren? Stop met wat je aan het doen bent. Moet je geweld gebruiken om iemand uit te kleden? Stop dan. Moet je bedpartner huilen als je hem/haar penetreert? Stop dan. Is je bedpartner zo erg onder invloed van alcohol of drugs dat hij/zij niet eens kan protesteren? Stop.

Verkrachting voorkomen is eenvoudig. Ga alleen naar bed met mensen die met jou naar bed willen en gebruik geen dwang.

Ik snap niet dat tips om verkrachting te voorkomen altijd op slachtoffers gericht zijn. Met een korte rok ‘vraag’ je er niet om om verkracht te worden. Een dronken man of vrouw misbruiken is net zo goed verkrachting als die enge man die opeens uit de bosjes springt. Verkrachting kan maar op een manier voorkomen worden, en dat is door (potentiële) daders aan te spreken, niet de slachtoffers.

verkrachting3 verkrachting2 verkrachting4 verkrachting5 verkrachting6

Judith is nog nooit verkracht. Wel is ze eens in een volle club tussen haar benen gegrepen. Toen ze omkeek stond er een groepje jongens te lachen. Aanranding en verkrachting is niet om te lachen. Nooit. En als wij het niet serieus nemen, zullen onze kinderen dat ook niet. Eens of oneens? Laat hieronder een reactie achter, of laat je horen op Twitter.