Ik beken: ik heb last van sletvrees

Joyce Brekelmans schreef in deze column over een onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen net zo geil zijn als mannen. Je verwacht het niet. Stella Bergsma ging dan ook in deze column tekeer dat zo’n onderzoek helemaal niet nodig is, dat we heus wel weten dat we geil zijn, maar hier niet aan toe durven te geven. We leiden massaal aan sletvrees.

Uit hun columns komt duidelijk naar voren dat de dames zelf niet gehinderd worden door sletvrees, en het maakt me een beetje jaloers. Ik heb zelf namelijk wel ontzettende sletvrees. Ik ben 31 jaar oud en mijn bedpartners zijn op één hand te tellen. Nu kan ik net als de dames Brekelmans en Bergsma met onderzoeken en feministische pamfletten gaan smijten, maar liever leg ik uit waarom ik maar met zo weinig mannen naar bed ben geweest.

Mijn ouders – een hippie en een provo – hebben geloof ik in de jaren ’70 amper kleding aan gehad. Zij hebben mij, mijn broer en mijn zusje vrij opgevoed. Bloot is gewoon en je hoeft je niet te schamen voor je lijf. Ook de seksuele voorlichting ging heel relaxed en al vrij jong leerden wij dat niet alleen mannen en vrouwen met elkaar kunnen vrijen, maar ook mannen met mannen, of vrouwen met vrouwen. Dat was allemaal prima. Mijn broer en zus voeren hier wel bij, en hebben zich ontwikkeld tot zelfbewuste volwassenen, die geen enkel probleem hebben met naaktheid en seksualiteit. En ik? Ik deed als enige thuis de badkamerdeur op slot als ik ging douchen.

Mede door deze opvoeding en de losse seksuele moraal van de jaren ’90, had ik als puber geen last van sletvrees, maar van preutsvrees. Op school werd open gepraat over seks, op feestjes danste ik op liedjes met teksten als ‘if you’re horny, let’s do it, ride it, my pony’ (Wat overigens niets met pony’s te maken had, en meer met de lul van R&B zanger Ginuwine). Seks was overal. En ik voelde me er enorm ongemakkelijk bij.

Toch praatte ik stoer mee met mijn vriendinnen die seksueel actief waren. Ik had ook heus wel seks, maar dan in mijn eentje. Ik schaamde me er niet voor, maar toch loog ik dat al mijn daverende orgasmen met een jongen waren. Want geen seks hebben of er niet over willen praten, week af van de norm. Mijn ontmaagding was dan ook een praktische aangelegenheid. Ik vond dat het tijd was. Tijd om al mijn kennis om te zetten naar daden.

Ik vond er geen reet aan.

Het deed pijn en het was ongemakkelijk – maar daar was ik op voorbereid. Ik wist allang al dat de eerste keer zelden leuk was. Maar ook de tweede en derde keer vond ik niks aan. Ik vond seks pas echt leuk worden, toen ik met iemand naar bed ging waar ik verliefd op was. En het werd pas écht geweldig toen ik wild experimenteerde met iemand waar ik van hield.

Seks is een van mijn favoriete activiteiten en ik vind het het meest bijzondere en intieme wat je met iemand kunt doen. Dus heb ik het met bijna niemand gedaan. Met veel mannen – of vrouwen, for that matter – naar bed gaan, voelt voor mij verkeerd. Sletvrees. Het mooiste en fijnste wat ik heb, zomaar met iemand delen, vind ik compleet ongepast. In mijn omgeving sta ik hier redelijk alleen in. Ik heb geen moeite met mensen die wel lekker rondneuken (mits ze het veilig doen en niet liegen tegen eventuele partners), maar zelf heb ik die behoefte niet.

Ik heb geen problemen meer met mijn preutsheid of sletvrees. Wel heb ik problemen met mensen die voor andere mensen willen bepalen hoe ze zich moeten voelen of uiten, of wat normaal is. Seksualiteit is per definitie een individuele aangelegenheid. Geen wetenschapper of columnist (en al helemaal geen mannelijke reaguurder) kan bepalen wat voor jou goed is. Voel jij je er fijn bij om veel bedpartners te hebben? Doe je ding. Of heb je liever alleen maar seks binnen een monogame relatie? Als jij er blij van wordt, moet je dat lekker doen. Maar laat je alsjeblieft nooit leiden door sletvrees of preutsvrees, want seks is veel te lekker om zo krampachtig mee om te gaan.