Platonische liefde bestaat niet (en mannen zijn klootzakken)

Platonische liefde bestaat niet (en mannen zijn klootzakken)

Tags:

Mannen en vrouwen zijn gemaakt om zich met elkaar voort te planten en, zo’n tien procent daargelaten, is dat ook waar we ons een groot deel van de tijd mee bezig houden. Of we nu avonden achter elkaar websites afstruinen op zoek naar mr of mrs right of in de kroeg breezers proberen te verdienen, uiteindelijk draait het om voortplanting. Kunnen mannen en vrouwen dan niet gewoon vrienden zijn?

platonisch

Nog even over de man. We willen ons zoveel en zo vaak mogelijk voortplanten. Daarom sloven we ons uit, gaan we vreemd en pakken we wat we pakken kunnen. Daarom zijn mannen zo vaak klootzakken. De vrouw, jullie dus, wil zich vooral zo goed mogelijk voortplanten en dus het beste genetische materiaal aantrekken. Daarom kleden jullie je mooi aan, ruiken jullie lekker en dansen jullie sexy. Daarom zijn vrouwen vaak teasers.

Onderling liggen de verhoudingen doorgaans, zo’n tien procent daargelaten, anders. Mannen onder elkaar is van alles met bier, voetbal en opscheppen en vrouwen onder elkaar is van alles met shoppen, huilen en roddelen. Op zich lekker duidelijk, je eigen geslacht om mee te ontspannen en het andere om je mee voort te planten.

Met de metroseksualisering van de samenleving is er nogal wat veranderd. Waar mannelijke vrienden van vrouwen vroeger vooral gay waren is dat nu niet meer nodig. Een vrouw kan tegenwoordig met goed fatsoen met haar heterovriend de Kalverstraat, kroeg of sauna in duiken zonder daar vleselijke bedoelingen mee te hebben. We kunnen gezellig met z’n allen leuke dingen doen zonder daarmee direct een voortplantingdans in te zetten. Vrouwen vinden het heerlijk om hun problemen aan een heteroman voor te leggen, om er achter te komen hoe wij denken en waarom wij sommige dingen nou doen. Van sms’jes (maar wat bedoelt hij er nou mee?) tot standjes (vindt hij dat wel lekker?) en alles wat er tussen zit. Vrouwen zijn blij dat ze een vriend hebben die ze inzicht kan geven in de mannelijke psyche zonder dat er van alles aan vast zit.

De vraag is, kan de man daar wel mee omgaan? De man, de jager, de voortplanter? Kan de man zijn eigen driften wel weerstaan? Wanneer de man met zijn broek op de enkels aan zijn platonische vriendin een robbertje lichaamssappen uitwisselen voorstelt krijgt hij waarschijnlijk een teleurgestelde blik of schamper lachje te verwerken. Wanneer diezelfde vriendin op een avond haar jurkje open laat vallen en hem schalks toelacht zal hij negen van de tien keer gretig toehappen, hij kan niet anders, zo is hij geprogrammeerd. Daarom zijn mannen uiteindelijk klootzakken.