Vrouwen maken zichzelf zwak! 5 manieren hoe we dit kunnen stoppen.

Vrouwen maken zichzelf zwak! 5 manieren hoe we dit kunnen stoppen.

Tags:

Nonvet
Copywriter at Nonvet
Nonvet is het schrijvende alter ego van Charlotte Walscheid van Dijk. Een meisje van 30 die wat minder chique is dan haar naam, graag schrijft over de dingen en het leven en droomt over wasberen die over poëzie praten onder het genot van roze chocolademelk met slagroom.

Mannen en de media maken ons het leven zuur. De media zendt alleen maar onrealistische vrouwbeelden uit en mannen geilen gretig op die onrealistische vrouwbeelden. Daarnaast blijkt het ouderwetse vrouwbeeld in praktijk hardnekkiger dan verwacht. Dat is allemaal heel treurig, maar dames: wij maken vooral onszelf zwak.

vuurvrouw

Waar gaat het mis?
Tijdens een uurtje waarin ik ook naar de sportschool had kunnen gaan, scrollde ik over wat sites en kwam een video van fotografe Jade Beall tegen die het boek “A beautiful body” maakte met redefining beautiful als doel. De voice-over zegt dat we ons mooi moeten vinden in ons eigen lijf en niet moeten proberen te passen in een lijf waarvan een ander zegt dat het mooi is. De video eindigt met de woorden “It’s time to praise each other and empower one another.”

Heel goed. We moeten van ons lichaam houden zoals zij is en er verdomde trots op zijn! Ja! Doen! Nu! Maar hoe vaak moeten we dat wel niet tegen onszelf zeggen? Natuurlijk maakt de media ons gek met al die gephotoshopte vrouwenlijven, maar we laten ons ook gek maken. Omdat er anders geen man op ons valt? Of vrouw, wat je wilt. Fuck hun! De aantrekkelijkste vrouw is een zelfverzekerde vrouw. Dat weten we. Dus waar gaat het mis?

Bij onszelf. Wij, vrouwen, maken onszelf zwak.

Bedank je buurvrouw dus maar voor je zelfcomplex. Bedank haar ook gelijk voor de achtergestelde positie van vrouwen op de werkvloer. Of nee, bel daar je vriendinnen maar voor. Wij zijn namelijk de allerergsten als het gaat om het oordelen van vrouwen en het veroordelen van hun lichamen.

Je kent de momenten waarop je tegen een vriendin zegt: “Moet je haar in die croptop zien. Dat doe je toch niet aan met zo’n buik?” Tegen je collega: “Ze denkt zeker dat ze alles is nu ze promotie heeft gemaakt. Ik ga in de vergadering echt niet luisteren, hoor.” Tegen je partner: “Ik snap niet dat ze full-time gaat werken, ze is toch niet voor niets moeder geworden?” Of tegen jezelf: “Ze heeft dan wel een leuke baan, een leuke man én ze kan goed dansen, maar ze heeft wel putjes op d’r reet.”

De pot verwijt de ketel
Ik kan nog wel even doorgaan. De pot verwijt de ketel dat ‘ie zwart ziet en dat ben ik zat. En jij zou dat ook zat moeten zijn. We zouden het allemaal zat moeten zijn. Weleens gehoord van: “Verdeel en heers”? We zijn verdeeld, daarom wordt erover ons geheerst. Natuurlijk zeg ik niet dat we als vrouw schuldig zijn aan bijvoorbeeld vrouwenbesnijdenis, eerwraak en dat soort zaken, maar we zijn wel schuldig aan elkaars zelfcomplex en de hardnekkigheid van ‘vrouwen-achter-het-aanrecht’.

Wat gaan we daar aan doen?
1. Stop met zeiken over het lichaam van andere vrouwen. Als je op het punt staat er iets over te zeggen of te denken, draai het om. Zeg bijvoorbeeld: “Moet je haar zien in die croptop. Echt goed dat ze gewoon draagt wat ze mooi vindt.”

2. Stop met je afgunst naar andere vrouwen. Als een man promotie maakt accepteer je het wel, nu is het een vrouw. Girl powerrrr!

3. Stop met je commentaar. Jouw mening is de jouwe, maar eenmaal uitgesproken kan het ver reiken. Zo ver dat zij straks geen carrière dúrft te maken. Of niet meer naar de sauna durft, omdat ze bang is meer van jouw soort vrouwen en jullie commentaar tegen te komen.

4. Houd van jezelf. Pak je vetrol en zeg: “Je bent nu al zo lang bij me, je moet wel van me houden. Weet je wat, ik hou ook van jou.”

5. Begin NU met bovenstaande punten. “It’s time to praise each other and empower one another.” En dan… BAM… Women for world cooperation.