Boekrecensie: Hotel Vertigo – Kees ’t Hart

Een naam en een stuiversromannetje. Meer aanknopingspunten heeft Vincent van Zandt niet als hij in San Francisco op zoek gaat naar zijn jeugdliefde, Lee Jones.

Al is dat niet echt de reden waarom hij in San Francisco is. Officieel is hij met pensioen, maar officieus schakelt architectenbureau Royal Haskoning hem nog altijd in als adviseur. In San Francisco is een groot architectenseminar en Royal Haskoning wil een van de sprekers inlijven. Vincent is al vaker voor de firma naar de meest verre landen gevlogen, maar niet eerder naar de Verenigde Staten.

De reden waarom is eenvoudig. Hij was er al eerder, in 1957 en werd het land uitgezet. Als tiener deed hij mee aan een uitwisselingsprogramma en kwam in San Francisco terecht. Niet alles loopt volgens planning, maar stiekem vindt Vincent dat wel prima. Zijn gastgezin is net bezig met het opzetten van Synanon, een beweging waar verslaafden op een bijzondere manier kunnen afkicken.

Het is ook bij Synanon dat hij Lee voor het eerst ziet. En het is ook dankzij Lee dat hij aan het werk kan als manusje van alles bij de opnames van de film Vertigo van Alfred Hitchcock. Het is nog steeds zomervakantie, dus Vincent hoeft niet naar school en geniet met volle teugen. Hij besluit dan ook helemaal niet naar die stomme school te gaan, hij wil zich nog dieper in de bijzondere wereld van Hichcock storten.

Als zijn gastouders naar Santa Monica vertrekken om daar een nieuwe divisie voor Synanon op te zetten, blijft Vincent alleen achter in het huis. De zus van zijn gastvader, Joanna, komt op hem passen, maar alles gaat mis.

Nu jaren later, is Vincent eindelijk weer terug. Zijn vrouw Rietje is overleden en zij heeft hem altijd aangespoord om weer eens terug te gaan naar San Francisco, op zoek naar sporen van zijn jeugd daar, Hitchcock en Lee. Hij heeft ooit een tekening van Lee gemaakt, dat op de kaft van een stuiversromannetje is verschenen. Met het boekje trekt hij door de stad, maar is dat genoeg om Lee te vinden?

Kees ’t Hart heeft met Hotel Vertigo echt een geweldig boek geschreven. Heden en verleden wisselt hij moeiteloos met elkaar af en hij heeft verschillende lagen in het verhaal aangebracht.

Hotel Vertigo gaat over liefde, over angst, over films, Hitchcock, gebouwen en belangrijker nog, het boek gaat over leven. Durven leven. Genieten.

Vincent heeft last van aanvallen van hoogtevrees, vaak op momenten dat het leven hem overrompelt. Als lezer ervaar je het haast net zo. Hotel Vertigo is geen avonturenroman of een thriller, maar wat de jonge Vincent meemaakt en wat de oude Vincent probeert te verwerken, is veel.

Dit alles is heel helder en mooi opgeschreven, op zo’n manier dat je het boek maar met moeite weglegt. Petje af voor Kees ’t Hart, want echt alles klopt aan deze roman, zelfs het onverwachte happy end met een verrassende plotwending.