Boekrecensie: Screw everyone – waarin comedian Ophira Eisenberg zich naar de ware liefde neukt

Boekrecensie: Screw everyone – waarin comedian Ophira Eisenberg zich naar de ware liefde neukt

Tags:

Judith
Hoofdredacteur at Pinkbullets
Judith Valentijn schrijft als een intellectueel en praat als een viswijf. Ze is een dwangmatige lezer en leest zelfs alle brieven die ze van de belastingdienst krijgt. Heeft een ziekelijke dwang om over alles 'je moeder' opmerkingen te maken. (Je moeder is een ziekelijke dwang.) Is bezig met het stichten van een imperium. Gaat nog eens heel groot worden. Volg haar op Twitter voor dingen!

screweveryoneDe Nederlandse ondertitel van dit boek is ‘Hilarische dates op weg naar de ware’. Zonde, want de Engelse ondertitel is grappiger en dekt de lading beter; ‘sleeping your way to monogamy’. Het geheim van de ware vinden is volgens Eisenberg namelijk simpel; neem je tijd en duik met zoveel mogelijk mensen het bed in. Een controversieel advies, maar voor Eisenberg werkte het wel.

Non-conformistische slet
Sommige mensen zouden Ophira een slet noemen. Zelf ziet ze zichzelf als een gewillig typje of een berekenende levensgenieter. Zo legt ze in de inleiding al uit dat haar slettengedrag haar een gevoel van macht gaf, zij zou niet zo’n dom gansje zijn dat direct trouwde, maar een levensgenieter die zich verzet tegen de norm en gewoon lekker doet waar ze blij van wordt.

En juist daardoor zijn haar dates en seksverhalen zo ontzettend boeiend om te lezen. Ophira discrimineert niet, dus deelt ze niet alleen het bed met spannende muzikanten en intelligente mannen die haar aan het lachen maken, maar ook met arrogante comedians en een volwassen man met een verzameling Garfield-knuffels.

Life is what happens…
Het leukste aan de verhalen van Ophira is echter dat blijkt dat je wel van alles kunt besluiten, maar dat je leven vaak toch anders loopt dan gepland. Dus ja, ze gaat heel stoer en onafhankelijk backpacken in Australië, maar echt genieten doet ze niet, omdat ze haar vriendje in Canada zo ontzettend mist.

Wat een levensveranderende reis had moeten worden, loopt uit op een drama. En zo lopen zaken wel vaker anders dan Ophira van te voren had bedacht, helemaal als ze van thuisland Canada naar New York emigreert om fulltime comedian te worden.

Sex and the City, maar dan realistischer
Daten in Canada bleek een nogal amateuristische aangelegenheid, daten in New York is een heel ander verhaal. Sex and the City, maar dan rauwer, vunziger en realistischer. En ook al wil Ophira zich eigenlijk niet settelen, op den duur begint ze zich na wat slechte seksdates toch heel erg eenzaam te voelen.

En zo komt het dat een vrijgevochten vrouw, zich per ongeluk een weg naar monogamie neukt.

Grappig en eerlijk
Een hoogstaand onderwerp is het natuurlijk niet; seks en daten. Maar toch is Screw Everyoneeen van de fijnste boeken die ik de laatste tijd heb gelezen. Ophira Eisenberg is namelijk ontzettend grappig. Ze weet haar ervaringen zo droog op te schrijven, dat je continu grijnst en af en toe zelfs hardop lacht.

En als je heel goed leest, merk je dat het boek niet zo oppervlakkig is als het lijkt. Ophira is namelijk niet alleen grappig, maar ook slim en heel erg eerlijk. Ze schroomt niet om haar moeilijkste momenten om te zetten naar entertainment met een leermoment voor de lezer.

Want van dwarse punkpuber tot keurige huisvrouw, uiteindelijk wil iedereen maar een ding; geliefd en gerespecteerd worden om wie we zijn.

Screw Everyone krijgt vier van de vijf roze kogels en is verplicht leesvoer voor vrijgezellen, (on)gelukkige stellen, pubers, volwassenen en mensen die graag lachen.

Wil jij dit boek lezen? Via deze link kun je Screw Everyone van Ophira Eisenberg bij Bol.com bestellen.