De vier mooiste woorden

Haast universeel lijkt het. Het zijn de vier woorden ‘ik hou van jou’. Maar zijn dit wel de vier mooiste woorden?, vraagt hij zich af. Dekt het de lading? Mensen zeggen dagelijks ‘ik hou van jou’ tegen elkaar, maar slaan elkaar niet veel later tijdens een ruzie haast de hersenen in met de koekenpan.

Zaterdagavond 29 december keek ik naar de vierde show van Ronald Goedemondt, ‘Binnen de Lijntjes’, die werd uitgezonden op Nederland 3. Ik kende deze cabaretier nog niet en had geen flauw idee of ik zijn show goed of grappig zou gaan vinden. Goedemondt bewees zich buitengewoon hilarisch én raakte me met een sketch over wat hij noemde ‘de vier mooiste woorden’.

Goedemondt begon te vertellen over het moment waarop hij werd aangereden en even niet goed wist wat er gebeurde en of hij het zou redden of niet. Wat wil je dat iemand op zo’n moment tegen je zegt? Hij merkte op dat de meeste mensen vrij duidelijk weten wat ze de vier mooiste woorden vinden. Haast universeel lijkt het. Het zijn de vier woorden ‘ik hou van jou’. Maar zijn dit wel de vier mooiste woorden?, vraagt hij zich af. Dekt het de lading? Mensen zeggen dagelijks ‘ik hou van jou’ tegen elkaar, maar slaan elkaar niet veel later tijdens een ruzie haast de hersenen in met de koekenpan.

Zijn de woorden ‘ik hou van jou’ niet hol? Leeg? Goedemondt kwam met een alternatief. Met vier andere woorden. Vier woorden die hij zelf de vier mooiste vindt. De vier woorden die hij het liefst hoort als hij bang is, verdrietig, ziek. Deze vier woorden luiden ‘ik blijf bij je’. Meteen merk ik dat hij een punt heeft, misschien zelfs gelijk, want het raakt me diep. De woorden ‘ik blijf bij je’. Alles valt voor mij op dat moment op zijn plek. Het klopt. Het klopt helemaal. Aan ‘ik hou van jou’ zijn we, misschien verwend genoeg, gewend geraakt. Ik zeg het zo vaak tegen de mensen van wie ik hou, dat ik soms wanhopig wordt. Dat ik het steeds maar wil zeggen, haast wil schreeuwen, omdat ik écht zoveel van ze houd, maar het zo vaak zeg, dat het misschien zijn waarde verliest.

Ik ben zelf vaak bang. Bang de mensen om me heen, die me zo dierbaar zijn, te verliezen. De woorden ‘ik blijf bij je’ dekken zoveel meer de lading, geven zoveel meer vertrouwen en zekerheid van de woorden ‘ik hou van je’. Begrijp me niet verkeerd, ‘ik hou van jou’ vervult me ook nog steeds van warmte en liefde, maar ‘ik blijf bij je’ voelt even zoveel fundamenteler. Dat is nu zoveel belangrijker. Te benoemen dat je bij iemand bent, blijft en altijd zult zijn om hem of haar te steunen en lief te hebben.

Je hoeft niet bang te zijn, ik ben zo graag bij je en ik hou zoveel van je, dat ik bij je zal blijven. ‘Ik blijf bij je’.