Emma Watson spreekt bij de VN over feminisme, wordt nu bedreigd door mannen

Emma Watson spreekt bij de VN over feminisme, wordt nu bedreigd door mannen

Tags:

Judith
Hoofdredacteur at Pinkbullets
Judith Valentijn schrijft als een intellectueel en praat als een viswijf. Ze is een dwangmatige lezer en leest zelfs alle brieven die ze van de belastingdienst krijgt. Heeft een ziekelijke dwang om over alles 'je moeder' opmerkingen te maken. (Je moeder is een ziekelijke dwang.) Is bezig met het stichten van een imperium. Gaat nog eens heel groot worden. Volg haar op Twitter voor dingen!

emmawatsonunFeminisme blijkt voor veel mensen een lastig begrip. Feminisme heeft niets te maken met mannenhaat, maar staat voor gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen. Feminisme staat voor politieke, economische en sociale gelijkheid van de sekses. Dit is wat actrice Emma Watson zaterdag vertelde in haar speech voor de VN. En nu zijn heel veel mannen boos en wordt Watson bedreigd.

Emma Watson is global goodwill ambassador for women, en lanceerde afgelopen weekend het programma He for She. Want vrouwen kunnen wel vechten voor gelijkheid, maar daar hebben we mannen voor nodig. Tijdens haar toespraak was Watson overduidelijk zenuwachtig.

Logisch, want ze deelt op persoonlijke wijze hoe zij feminist werd, en hoe zij is lastig gevallen enkel en alleen omdat ze geboren is als een dochter. In haar toespraak roept ze op alle mannen wereldwijd, om hun vrouwen met respect te behandelen. Ze vraagt om simpele dingen; vrouwen zouden evenveel moeten verdienen als mannen, vrouwen zouden zelf beslissingen mogen maken over hun lichaam, en vrouwen zouden met hetzelfde respect moeten behandeld worden als mannen.

Helaas blijkt uit onderzoek dat deze drie simpele dingen in geen enkel land ter wereld te vinden zijn. Ze erkent het verschil tussen het Westen en andere landen. Ze beseft dat ze bevoorrecht is, en dat er vrouwen zijn die veel harder moeten knokken.

Niet alleen komt ze op voor vrouwen, ze erkent ook dat de huidige rolverdeling en stereotypes schadelijk kunnen zijn voor mannen.

Watson zegt eigenlijk geen rare of opruiende dingen. Het enige waar ze om vraagt is een gelijke behandeling voor iedereen. En daar ligt voor mannen een belangrijke rol weggelegd. Een mooie boodschap.

En om deze boodschap wordt Watson nu bedreigd. Er worden geruchten verspreid dat ze dood is. Er wordt gedreigd dat haar naaktfoto’s gelekt zullen worden, zodat iedereen kan zien dat Watson ‘net zo’n hoer is als alle andere vrouwen’.

Juist deze reactie bevestigt het gelijk van Watson. Een vrouw laat haar stem horen, en wordt direct overladen met bagger.

Nu is het heel makkelijk om dit geklier van toetsenbordhelden weg te wuiven als baldadigheid, en ik geloof prima dat veel van de ‘bedreigers’ gewoon meedoen voor de leuk, maar de onderliggende boodschap is duidelijk. Vrouwen moeten hun mond houden. En als ze dit niet doen, wordt hen de mond op gewelddadige wijze gesnoerd.

Zolang een keurige toespraak nog zulke intense haat oproept, is de strijd nog niet gestreden. Ik vrees dat er altijd mannen zullen zijn die vrouwen als inferieur zien. Dat er altijd vrouwen mishandeld en verkracht zullen worden. Maar het is onacceptabel dat in moderne tijden als deze dit nog zo ontstellend vaak gebeurd.

Daarom wil ik alle mannen die dit stuk lezen oproepen een kijkje te nemen op He for She en je aan te sluiten bij deze beweging. (Op het moment van schrijven hebben 554 Nederlandse mannen getekend. Dit moeten er meer worden!) Want vrouwen kunnen wel gelijke behandeling willen, maar die moeten jullie mannen ons geven.