Hoax: IS heeft Koerdische moeder níet haar eigen zoon laten opeten

Hoax: IS heeft Koerdische moeder níet haar eigen zoon laten opeten

Tags:

Het is een waar gruwelverhaal; een Koerdische vrouw gaat naar het hoofdkwartier van IS om haar ontvoerde zoon te zien. Omdat de barbaren van IS de lulligste niet zijn, geven ze haar een warme maaltijd, die de vrouw prima smaakt. Als ze klaar is met eten, verklappen de strijders van IS dat het malse vlees haar zoon was. Verschrikkelijk. En gelukkig niet waar.

Op de Gestolen Grootmoeder legt onderzoeker Peter Burger uit waar het verhaal vandaan komt, en hoe lang het al rondzwerft;

Nederlandse printmedia lieten het verhaal links liggen en ook AD.nl en Telegraaf.nl – kritischer dan normaal – negeerden het. De sites Metronieuws, Spitsnieuws, Powned en Welingelichte kringen herhaalden het wel. De Vlaamse nieuwssite HLN.be, anders toch niet vies van ongefundeerde sensatie, publiceerde het, maar haalde het meteen weer weg. Terecht, want er zijn reden genoeg om te denken dat het om een broodje aap gaat.

[…]

In juli 2007 noteerde de Amerikaanse verslaggever Michael Yon in Baqubah (Irak) zo’n verhaal uit de mond van een ambtenaar die anoniem wilde blijven: strijders van Al-Qaida zouden meer dan eens gezinnen hebben uitgenodigd voor een lunch waarbij de hoofdschotel hun zoontje van een jaar of elf was. Omdat het verhaal op ongeloof stuitte, kwam Yon er een paar dagen later op terug. Hij had alleen gerapporteerd wat zijn bron zei – zelf had hij niet beweerd dat het waar was. Maar hij kon het zich wel voorstellen.

Lees meer bizarre verhalen over opgebakken familieleden en geliefdes, en de boeiende geschiedenis van deze verhalen op Gestolen Grootmoeder.

taart

Taart met minnaar? Of met mokka?