Boekrecensie: De bijvangst – Wanda Bommer

Eerder recenseerde ik van Wanda Bommer Engel en Panorama West. Beide boeken kregen van mij de maximale score, vijf van de vijf roze kogels. Mijn verwachtingen voor De bijvangst waren dan ook hooggespannen. Maakt Bommer de belofte waar en levert ze met De bijvangstwederom een must read af?

Het verhaal
Actrice Louise Bergmans heeft het getroffen. Ook al is ze de veertig gepasseerd, ze is nog altijd beeldschoon en heeft voldoende werk en aandacht. Na haar scheiding bleef ze niet lang alleen, ze heeft nu een relatie met de personal trainer Tim, die een stuk jonger is dan zij.

Enige smetje op haar vlekkeloze bestaan is haar norse puberdochter Merel, van bijna vijftien. Merel vindt het echt verschrikkelijk dat ze met haar moeder en Tim mee moet op vakantie, helemaal als haar vervelende moeder voorkomt dat Merel wordt ontmaagd door de knappe Italiaanse Nicola.

Mokkend verschuilt ze zich op de achterbank van de Jaguar van Tim, en weigert ook maar een woord te zeggen als ze naar hun volgende vakantiebestemming rijden, een grote villa waar ze met vrienden van Tim zullen verblijven.

Onderweg naar de villa stoppen ze bij een benzinepomp, en lopen Louise en Tim naar de winkel. Tim laat de sleutels in de auto, zodat Merel muziek kan blijven luisteren. Autodief Titus ziet een dure Jaguar staan, met de sleutels nog in het contact, en besluit de auto mee te nemen, zonder door te hebben dat er onder de hoop doeken op de achterbank een pubermeisje ligt.

De opbouw
Wanda Bommer heeft ervoor gekozen om het verhaal afwisselend te vertellen vanuit de perspectieven van Louise, Merel en Titus. Een slimme keuze, want hierdoor worden de hoofdpersonen niet alleen driedimensionaal, je krijgt ook een duidelijk beeld van hun motieven.

Zo is Merel niet zomaar ‘kapot lastig’, heeft Louise goede redenen om een ‘vervelende moeder’ te zijn en blijkt Titus een autodief met een hart van goud te zijn. Een goede man, die iets verkeerds heeft gedaan.

Ze hebben alle drie hun eigen achtergrondverhaal, en naarmate Bommer die verhalen duidelijker in beeld brengt, begrijp je hun handelingen ook beter.

Extra sterk is dat Bommer ieder personage hun eigen stem en stijl heeft gegeven. De stukken van Merel zijn doorspekt met pubertaal en een puberale blik op de wereld, Louise lijkt aanvankelijk een egocentrisch kreng en Titus een simpele man zonder diepgang. Naarmate je verder leest, blijkt dat Bommer je steeds op het verkeerde been heeft gezet.

De humor
De bijvangst is een grappig boek. Man steelt een auto, en treft daarin een pubermeisje aan, en samen beleven ze een hachelijk avontuur. Het zou zo de synopsis voor een zwarte filmkomedie kunnen zijn. Bommer schrijft geen slapstick humor, maar plaatst de serieuze hoofdpersonen in onbedoeld grappige situaties.

Vooral de bijpersonages spelen hierin een belangrijke rol, met als hoogtepunt de continu jammerende “übermoeder” Elisabeth, die meer moeite lijkt te hebben met de verdwijning van Merel dan Louise zelf.

De ontknoping
Bij sommige verhalen kun je van te voren heel goed aanvoelen hoe het afloopt. De bijvangst is niet zo’n verhaal. En dan laat Bommer pas echt merken wat voor goede vertelster ze is, naarmate de ontknoping nadert, wordt het boek gemeen spannend. De vrolijke absurdistische toon verdwijnt, en plots besef je dat er iets ernstigs aan de hand is.

Bommer rondt haast alle verhaallijnen netjes af, waardoor het boek niet echt een open einde heeft. Helaas (of gelukkig?) heeft het wel een einde waar je eigen mond van open valt. Na het lezen van de laatste pagina, had ik even een paar minuten nodig om in te laten zinken wat ik nu precies gelezen had.

Een aanrader!
de bijvangst is een compleet ander boek dan Engel en Panorama West, maar wel net zo sterk. Bommer bewijst dat ze een veelzijdige auteur is, die niet steeds hetzelfde kunstje doet. Al haar boeken lezen makkelijk weg, en De bijvangst is – tot het einde – het meest lichte en vrolijke boek van allemaal, ondanks de heftige thema’s die voorbij komen.

De bijvangst krijgt vijf van de vijf roze kogels.

Wil jij dit boek lezen? Via deze link kun je De bijvangst van Wanda Bommer bij Bol.com bestellen.